Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas valdība Snoudenam piedāvājusi darījumu

© AFP/Scanpix/LETA

Krievijas valdība nesekmīgi centās savervēt bijušo ASV izlūkdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu, trešdien pavēstīja Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena.

"Tiklīdz Snoudens ieradās Krievijā, cilvēki no Federālā Drošības dienesta mēģināja viņu savervēt, bet viņš darījumu noraidīja," atsaucoties uz advokāta teikto, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Snoudena atteikšanās sadarboties ar Krievijas izlūkdienestu bija iemesls, kāpēc lūgums par patvēruma piešķiršanu tika izskatīts tik ilgi, skaidroja advokāts.

Snoudens 2013.gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

Viņš no ASV vispirms devās uz Honkongu, bet tad uz Maskavu, kur, kā pats apgalvo, 40 dienas uzturējās lidostas tranzīta zonā.

2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm. 2017.gada janvārī šis statuss tika pagarināts līdz 2020.gadam.

ASV Tieslietu ministrija otrdien iesniegusi civilprasību pret Snoudenu centienos saņemt visu peļņu, ko bijušais ASV izlūkdienesta līdzstrādnieks varētu gūt no jaunās grāmatas publicēšanas.

Prasībā uzsvērts, ka netiek pieprasīta memuāru "Permanent Record" publicēšanas vai izplatīšanas apturēšana.

Grāmata daļēji vēsta par Snoudena darbu valdības struktūrās un informācijas nopludināšanu par izspiegošanas programmām.

Valdība apgalvo, ka Snodens parakstījis ar Centrālo izlūkošanas pārvaldi un Nacionālo drošības pārvaldi vienošanos par informācijas neizpaušanu. Prasībā norādīts, ka Snoudens savus materiālus nav iesniedzies izvērtēšanai pirms to publicēšanas, kā to paredz vienošanās.