Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Izskan minējumi, ka uzbrukumos Saūda Arābijā izmantoti Irānas ieroči

© REUTERS/ SCANPIX/LETA

Ieročus, kas tika izmantoti sestdien notikušajos uzbrukumos Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, nodrošinājusi Irāna, pirmdien apgalvoja Rijādas vadītā koalīcija, kas Jemenā izvērsusi militāru operāciju pret šiītu nemierniekiem.

"Izmeklēšana turpinās, un visas pazīmes liecina, ka abos uzbrukumos izmantotie ieroči bija no Irānas," žurnālistiem Rijādā sacīja koalīcijas pārstāvis sakariem ar presi Turki al Maliki.

Šobrīd tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, "no kurienes tie palaisti", viņš piebilda.

Atbildību par sestdien notikušajiem dronu triecieniem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem uzņēmušies Jemenas šīītu hutiešu nemiernieki.

ASV apsūdzējušas Irānu, ka tā stāv aiz šiem uzbrukumiem, tomēr Teherāna apsūdzības noraida un brīdina, ka tās tiek izteiktas, lai attaisnotu nākotnes uzbrukumus Irānai.

Hutiešu pārstāvis sestdien paziņoja, ka uzbrukumi bija "legāla atbilde" uz Saūda Arābijas vadīto militāro kampaņu pret nemierniekiem Jemenā.

Jemenā kopš 2014.gada notiek kaujas starp šiītu hutiešu nemierniekiem un prezidentam Abdrabuham Mansūram Hadi lojālo armiju. Karadarbība pastiprinājās 2015.gada martā, kad Jemenas valdību sāka militāri atbalstīt Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (WHO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās ir nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.