Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Pica pret slimībām, autiņu mainīšanas mašīna, kasīšanās mērījumi - apbalvoti dīvainākie izgudrojumi

© Reuters / Scanpix /LETA

Hārvarda Universitāte 29.reizi pasniegusi "Ig Nobel" balvas par dīvainākajiem zinātniskajiem atklājumiem.

Balvu mērķis ir "slavināt neparasto, godināt bagāto iztēli - un vairot cilvēku interesi par zinātni, medicīnu un tehnoloģijām", norādījuši pasākuma organizatori.

"Ig Nobel" anatomijā saņēma Rožē Mjusē un Burrā Benžudifa par 2007.gada darbu, pētot sēklinieku temperatūras asimetriju kailiem un apģērbtiem pastniekiem Francijā.

Balvu psiholoģijā ieguva Vircburgas Universitātes pasniedzējs Frics Štraks par to, ka "atklāja, ka pildspalvas turēšana mutē liek cilvēkam smaidīt, kas cilvēku padara laimīgāku, bet vēlāk atklāja, ka tā tomēr nav".

Ķīmijā balvu saņēma zinātnieku komanda no Japānas, kas aprēķinājusi kopīgo siekalu daudzumu, ko dienas laikā saražo piecus gadus veca bērna organisms.

Savukārt irānis Imans Farābahšs ieguva inženierijas balvu par izgudroto iekārtu, kas maina zīdaiņiem autiņbiksītes. Pērn šī iekārta tika patentēta ASV.

Starptautiska zinātnieku komanda ieguva Antinobela Miera prēmiju par apmierinājuma, ko sniedz niezošas vietas kasīšana, mērījumiem, bet itālis Silvano Galluss saņēma "Ig Nobel" balvu medicīnā par pierādījumu apkopojumu, ka pica var aizsargāt pret slimībām un nāvi, bet tikai tad, ja tā ir izgatavota un apēsta Itālijā.

Jau ierasti balvas ceremonijā Masačūsetsas štata Kembridžā pasniedza īsto Nobela prēmiju laureāti. Šoreiz uz ceremoniju bija ieradušies četri no viņiem.

Katram balvas ieguvējam ceremonijā dotas 60 sekundes uzrunai, ja laiks tiek pārsniegts, astoņus gadus veca meitene sāk atkārtot: "Lūdzu, izbeidziet, man ir garlaicīgi".

Alternatīvās Nobela prēmijas laureāti saņem 10 triljonus Zimbabves dolāru, kas augstās inflācijas dēļ ir praktiski nevērtīga nauda.

Žurnāla "Annals of Improbable Research" redaktors Marks Abrahamss ceremoniju pabeidza ar vārdiem: "Ja šovakar neieguvāt "Ig Nobel" prēmiju - un jo īpaši, ja to ieguvāt, - lai nākamgad veicas labāk."