Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

"Greenpeace" aktīvisti nobloķē ogļu izkraušanu Gdaņskas ostā

© AFP / Scanpix / LETA

Vides aktīvistu organizācijas "Greenpeace" aktīvisti trešdien uzrāpušies celtņos, lai nepieļautu Mozambikas ogļu izkraušanu no kuģa Gdaņskas ostā, paziņojusi organizācija, aicinot Polijas valdību pievērsties atjaunojamās enerģijas avotiem.

"Rītausmā 29 "Greenpeace" aktīvisti uzrāpās divos celtņos ogļu terminālī Gdaņskas ostā," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja organizācijas Polijas atzara pārstāve sakariem ar presi Katažina Guzeka.

Aktīvisti piekāra pie celtņiem plakātus, kas vēstīja "Polija bez oglēm 2030", atklāja Guzeka.

Vietējā policija sacīja AFP, ka ir informēta par "Greenpeace" aktivitātēm un seko situācijai kopā ar ostas amatpersonām.

"Vispirms mēs nobloķējām kuģi no piestāšanas ostās, tagad mēs neļaujam izkraut kravu," sacīja Guzeka.

"Greenpeace" pirmdien mēģināja nepieļaut kuģa "Indian Goodwill" piestāšanu ostā, nobloķējot to ar savu kuģi "Rainbow Warrior".

Taču iejaucās bruņoti Polijas robežsargi, kas aizvilka aktīvistu kuģi prom no Gdaņskas ostas teritorijas.

Uz "Rainbow Warrior" atradās 18 cilvēki, no kuriem divi - kapteinis un viens no aktīvistiem - tika aizturēti. Pārējie tika atbrīvoti pēc identitātes pārbaudēm.

Prokuratūra šodien izlems, vai izvirzīt apsūdzības kapteinim un aktīvistam, kuri tika aizturēti par navigācijas drošības noteikumu pārkāpšanu.

"Greenpeace" vēlas, lai Polijas valdība atsakās no ogļu dedzināšanas līdz 2030.gadam, kas ir Eiropas Savienības noteiktais termiņš ogļu izmantošanas būtiskai samazināšanai.

"Mums palicis maz laika, lai novērstu draudošo klimata katastrofu, un Polijas valdības paļaušanās uz oglēm apdraud mūsu cerības uz drošu un ilgtspējīgu nākotni," sacīja "Greenpeace" Polijas programmas direktors Pavels Šipulskis.

"Tādēļ aktīvisti ir apņēmušies rīkoties. Polijas pilsoņi aicina pāriet no oglēm uz atjaunojamiem enerģijas avotiem," viņš piebilda.

Saskaņā ar 2015.gadā noslēgto Parīzes klimata vienošanos ES solīja līdz 2030.gadam samazināt oglekļa emisiju par 40%, salīdzinot ar 1990.gada līmeni.

Taču Polijas valdība plāno tikai samazināt ogļu izmantošanu elektrības ražošanā no 80% šobrīd līdz 60% 2030.gadā.

Polija un Ungāriju ir noraidījušas ES centienus panākt klimata neitralitāti līdz 2050.gadam, uzskatot, ka tas kaitēs valstu ekonomikai.