Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Šodien aprit 18 gadi kopš 11.septembra terorakta; Afganistānā notikuši vairāki sprādzieni

© AP/Scanpix/LETA

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā trešdienas rītā neilgi pēc pusnakts tika izšauta raķete uz Aizsardzības ministrijas ēku, sākoties dienai, kad aprit 2001.gada 11.septembra teroraktu 18.gadskārta, bet šajā incidentā neviens netika ievainots.

Neilgi pirms tam bija ziņots par sprādzienu pie ASV vēstniecības, nesniedzot sīkākas detaļas.

"Raķete trāpīja Aizsardzības ministrijas ēkas sienai, bet nav ziņots, ka būtu cietušie," paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Nosrats Rahimi.

Šis incidents bija pirmais uzbrukums Kabulā, kopš ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka tiek pārtrauktas ASV miera sarunas ar Afganistānas islāmistu nermienieku gupējumu "Taleban".

Talibi otrdien solīja turpināt cīņu un brīdināja, ka Vašingtona nožēlos aiziešanu no sarunām.

Talibi pagājušajā nedēļā Kabulā uzspridzināja divās automašīnās ievietotus spridzekļus, nogalinot vairākus civiliedzīvotājus un divus NATO misijas locekļus.

Tramps sestdien minēja ASV karavīra bojāeju vienā no šiem sprādzieniem kā iemeslu sarunu pārtraukšanai. Pēc tam Tramps pirmdien paziņoja, ka ASV miera sarunas ar "Taleban" ir "mirušas" un ka viņš atkal pastiprina karu pret šo grupējumu.

ASV 2001.gada 11.septembra teroraktu gadskārta ir sensitīva diena Kabulā, un tajā arī citos gados ir notikuši uzbrukumi.

ASV vadītā iebrukumā Afganistānā neilgi pēc šiem teroraktiem tika gāzta talibu valdība, kas bija devusi patvērumu Osamam bin Ladenam - teroristu tīkla "Al Qaeda" līderim un šo teroraktu organizētājam.

18 karadarbības gados kopš šī iebrukuma ASV karavīru skaits Afganistānā pieauga līdz 100 tūkstošiem, bet dramatiski samazinājās pēc bin Ladena nogalināšanas 2011.gadā Pakistānā.

Pašlaik Afganistānā ir palikuši apmēram 14 000 ASV karavīru. Tramps ir nosaucis par "smieklīgu" to, ka Afganistānā vēl atrodas ASV karavīri un ka šī militārā kontingenta uzturēšanai ir iztērēti miljardiem ASV dolāru.

Vēl nav zināms, vai ASV sarunas ar talibiem tiks atsāktas.