Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ES kandidātes Georgijevas dēļ SVF atceļ vecuma ierobežojumu organizācijas vadītājam

© AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Pilnvaroto padome atbalstījusi SVF valdes priekšlikumu mainīt nosacījumu par vecuma ierobežojumu organizācijas vadītājam, kas ļautu amatā apstiprināt Eiropas Savienības (ES) izvirzīto kandidāti - pašreizējo Pasaules Bankas izpilddirektori Kristalinu Georgijevu no Bulgārijas.

"Pilnvaroto padome ir atbalstījusi valdes priekšlikumu atcelt vecuma ierobežojumu SVF izpilddirektoram," sacīts ceturtdien izplatītajā SVF valdes paziņojumā.

Pilnvaroto padomē ir pārstāvētas 189 organizācijas dalībvalstis.

Balsojums notika no 21.augusta līdz 4.septembrim.

Georgijeva par ES kandidāti SVF izpilddirektora amatam 2.augustā izvirzīja ES valstu finanšu ministri. 13.augustā viņai apritēja 66 gadi, bet kopš 1951.gada SVF bija spēkā noteikums, ka tā izpilddirektors amatā stāšanās brīdī nedrīkst būt vecāks par 65 gadiem.

SVF noteikumi līdz šim arī aizliedza izpilddirektora amatā atrasties pēc 70.dzimšanas dienas. SVF izpilddirektora amata termiņš ir pieci gadi.

Ja Georgijeva tiks apstiprināta amatā, viņa būs otrā sieviete SVF vadībā pēc Kristīnes Lagardas no Francijas, kura atstās šo amatu, jo izvirzīta Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta postenim. Saistībā ar šo izvirzīšanu viņa apturējusi SVF izpilddirektores amata pienākumu pildīšanu. Oficiāli viņa amatu atstās 12.septembrī.

Kandidatūras SVF izpilddirektora amatam var iesniegt līdz 6.septembrim. Jaunā izpilddirektora izraudzīšanās procesu plānots pabeigt līdz 4.oktobrim.

SVF tradicionāli vada eiropietis, bet Pasaules Bankas prezidents ierasti ir ASV pilsonis, taču jaunattīstības valstis apstrīd šo nerakstīto kārtību.

Georgijeva kopš 2017. gada ir Pasaules Bankas izpilddirektore. No 2010. līdz 2016.gadam viņa bija ES komisāre, bet no 1993. līdz 2010.gadam strādāja Pasaules Bankā, tostarp no 2008. līdz 2010.gadam bija Pasaules Bankas viceprezidente. Izpilddirektors ir otrā augstākā amatpersona PB pēc prezidenta.