VIDEO: Kā Bahamās plosās spēcīgā viesuļvētra "Dorians"

© AFP/Scanpix/LETA

Viesuļvētra "Dorians" sasniegusi piektās kategorijas orkāna spēku un turpina plosīties Bahamu salās.

Bahamu salās nopostītas mājas, ēkām norauti jumti, apgāztas automašīnas un pārrautas elektrolīnijas.

Tā ir ļoti nopietna viesuļvētra, kuras vēju ātrums sasniedz 295 kilometrus stundā (82 metus sekundē), bet brāzmās - pat 354 kilometrus stundā (98 metrus sekundē), norādījis Dievidkarolīnas gubernators Henrijs Makmāsters, piebilstot, ka tā ir spēcīgākā vētra, kāda pieredzēta, ja ne vēsturē, tad "noteikti spēcīgākā, kādu ikviens no mums šodien ir pieredzējis".

"Dorians" svētdien plkst.12.40 (plkst.19.40 pēc Latvijas laika) sasniedza Abako un Lielo Bahamu, kur turpinās plosīties visu svētdienas nakti un pirmdienu, ziņo ASV nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

Pagaidām vēl pieejama trūcīga informācija par viesuļvētras nodarītajiem postījumiem šajās salās, taču amatpersonas pieņem, ka daudzi īpašumi ir nopostīti. Tuvojoties "Dorianam", vairums iedzīvotāju nodrošināja savas mājas pret vētru un devās uz patversmēm. Tika slēgtas arī tūristu viesnīcas.

NHC brīdina, ka viesuļvētra, kas lēni virzās uz rietumiem, pirmdienas vakarā nonāks bīstami tuvu Floridas piekrastei, kur tā atradīsies visu nakti uz otrdienu.

Otrdien un trešdien viesuļvētra varētu atrasties 64 līdz 80 kilometrus no Floridas piekrastes.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais