Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Šodien aprit 25 gadi kopš Krievijas karaspēka izvešanas no Latvijas un Igaunijas

© F64

Igaunijas Ārlietu ministrija sestdien ar uguņošanu atzīmēs 25.gadadienu kopš Krievijas karaspēka izvešanas no valsts teritorijas.

Arī pirms 25 gadiem Krievijas karaspēka izvešana no Igaunijas tika atzīmēta ar uguņošanu pie valsts parlamenta ēkas.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu norādīja, ka 1994.gada 26.augustā noslēgtais līgums, kas noteica visu Krievijas karavīru izvešanu no Igaunijas līdz tā gada 31.augustam, "bija pirmais nozīmīgais sadarbības ar Rietumiem sasniegums pēc neatkarības atjaunošanas". Viņš gan piebilda, ka tolaik sarunas Igaunijai bija "liels pārbaudījums".

"Tas, ka karaspēka izvešana notika jau 1994.gadā, ir ievērojams diplomātisks sasniegums, kas bija iespējams mūsu augstāko amatpersonu un diplomātu, kā arī viņu kontaktu Rietumvalstīs dēļ," norādīja Igaunijas ārlietu ministrs, paskaidrojot, ka vairākas starptautiskas organizācijas un Rietumvalstis palīdzēja izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai panāktu vienošanos par karaspēka izvešanu.

Piektdien par godu vēsturiskajam notikumam bija pieņemšana Igaunijas Ārlietu ministrijā, bet aizsardzības ministrs Jiri Luiks uzstājās ar lekciju par godu notikumam.

Šodien aprit arī 25 gadi kopš Krievijas karaspēka izvešanas no Latvijas teritorijas, informē Latvijas Okupācijas izpētes biedrībā.

"Tā bija un ir mūsu valsts uzvaras diena. Pateicoties mūsu mazās tautas drosmīgajai un neatlaidīgajai cīņai par neatkarību, pasaulē otrais lielākais karaspēks 1994.gadā bija spiests atstāt šo zemi, pamest 55 gados uzbūvētās kara bāzes, vairāk nekā 300 stratēģiski iekārtotās armijas dislokācijas vietas un citus militāros objektus," uzsver biedrība.

Atminoties šos notikumus, Latvijas Okupācijas izpētes biedrība vakar Kara muzejā Rīgā rīkoja atceres pasākumu.