Indija izvirza ultimātu viedtālruņu ražotājam

Indija ir paziņojusi, ka bloķēs BlackBerry viedtālruņu e-pasta un ātrās saziņas funkcijas, ja vien šo tālruņu ražotāji — Kanādas uzņēmums Research in Motion — neļaus valsts drošības spēkiem piekļūt to saziņas kanāliem.

Laiks, līdz kuram Research in Motion ir jāatrod tehnisks risinājums, ir dots līdz augusta beigām. Ja tas netiks atrasts, ar BlackBerry tālruņiem Indijā e-pastus sūtīt un ātrās saziņas (instant messaging) funkciju izmantot nevarēs.

Indija, kas cīnās pret daudzajiem nemiernieku grupējumiem, kas darbojas valstī, ir nobažījusies, ka BlackBerry tālruņi pievilcīgi var izrādīties dumpiniekiem, jo tajos ir izmantotas sarežģītas datu šifrēšanas tehnoloģijas.

Nemiernieku problēmas dēļ telekomunikāciju operatoriem ir pienākums nodrošināt drošības aģentūrām piekļuvi visiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti, izmantojot to komunikāciju tīklus.

Līdz šim varasiestāžu kontrolei jau ir atvērta BlackBerry interneta pārlūkošanas un balss pasta funkcija, bet varasiestādes vēlas informācijas uzraudzību paplašināt vēl vairāk.