Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Franču "zirnekļcilvēks" ar akciju Honkongā aicina uz mieru

© AFP/ SCANPIX/LETA

Ar Zirnekļcilvēka iesauku pazīstamais franču alpīnists Alēns Robērs piektdien uzkāpis Honkongas debesskrāpī un izvietojis tur transparentu, mudinot uz mieru protestu pārņemtajā pilsētā.

Plakātā redzama sarokošanās, kā arī Honkongas un Ķīnas karogi.

Honkongā vairākus mēnešus turpinās valdības oponentu protesti, kas bieži pāraug sadursmēs ar policiju.

57 gadus vecais francūzis, kurš kļuvis slavens ar kāpšanu debesskrāpjos, sacīja, ka viņa jaunākā akcija ir "uzstājīgs aicinājums uz mieru".

"Iespējams, ar to, ko es daru, es varu mazināt temperatūru vai varbūt izraisīt smaidu. Jebkurā gadījumā, tāda ir mana cerība," paziņojumā medijiem apliecināja Robērs.

Vēstījums, uzkāpjot 68 stāvus augstajā debesskrāpī "Cheung Kong Center", bijis "uzstājīgs aicinājums uz mieru un konsultācijām starp Honkongas tautu un tās valdību".

Robēra akcija tīmeklī izsaukusi dažādu reakciju.

Austrālijā mītošais ķīniešu disidents Badiucao tviterī vaicāja: "Vai tu tiešām gribi sarokoties ar miesniekiem un diktatoriem?"

Robērs parasti savas akcijas īsteno, pirms tam nebrīdinot un nelūdzot atļauju.

Viņš iepriekš vairākkārt uzkāpis Honkongas debesskrāpjos, arī "Cheung Kong Center".

Robērs šogad Filipīnās tika aizturēts pēc uzrāpšanās 47 stāvu augstceltnē galvaspilsētā Manilā.

Robērs uzkāpis arī pasaules augstākajā ēkā "Burj Khalifa" Dubaijā, "Petronas" torņos Kualalumpurā, debesskrāpī "101 Taibei" Taivānā, un "Heron" augstceltnē Londonā.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Protesti Honkongā aizsākās aprīlī.

Šobrīd protestētāji jau pieprasa nodrošināt demokrātiskās tiesības pilnā apmērā, kā arī veikt izmeklēšanu par policijas reakciju uz protestiem.