Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Tramps nopietni interesējas par Grenlandes iegādi

© AP/ SCANPIX/ LETA

ASV prezidents Donalds Tramps vairākkārt izteicis interesi par Dānijai piederošās Grenlandes iegādi, interesi izsakot ar "dažādas pakāpes nopietnību", vēsta laikraksts "Wall Street Journal".

Prezidents lūdzis Baltā nama padomniekus "izvērtēt ideju" par pasaules lielākās salas iegādi, ziņo laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētiem padomniekiem.

Tramps vairākkārt vaicājis padomniekiem, vai ASV var iegādāties Grenlandi, un izteicis interesi par Dānijas autonomās teritorijas resursiem un ģeopolitisko nozīmi, norāda laikraksts.

Trampa vēlēšanos stiprinājuši centieni pēc lielākas militāras klātbūtnes Arktikā vai vēlēšanās mantojumā atstāt ko līdzīgu Aļaskas darījumam, laikrakstam teikušas esošās un bijušās Baltā nama amatpersonas.

1867.gadā ASV iegādājās Aļasku no Krievijas par 7,2 miljoniem dolāru.

Nedz Baltais nams, nedz Valsts departaments nav atsaukušies uz laikraksta lūgumiem sniegt komentārus, bet telekanāls CNN citē divus anonīmus avotus, kas šo informāciju apstiprinājuši.

Šī nav pirmā reize, kad ASV met skatus uz Grenlandi, kur tai kopš 1943.gada ir gaisa spēku bāze.

1946.gadā Harija Trumena prezidentūras laikā ASV piedāvāja Dānijai 100 miljonus dolāru par Grenlandi, tomēr Dānija šo piedāvājumu noraidīja.