Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja jūrā raidījusi divus "neidentificētus šāviņus"

© REUTERS/ SCANPIX/LETA

Ziemeļkoreja piektdien izšāva jūrā divus "neidentificētus šāviņus", paziņoja Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Šāviņi tika raidīti no Kanvondo provinces Tončonas pilsētas apkārtnes uz Japāņu jūru, kas Korejā tiek saukta par Austrumu jūru.

"[Dienvidkorejas] armija novēro situāciju gadījumam, ja tiktu raidīti arī citi šāviņi, un uztur gatavības stāvokli," teikts ģenerālštāba paziņojumā.

Tas bija sestais šāda veida incidents kopš pagājušā mēneša, un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir tos nosaucis par "nopietnu brīdinājumu" saistībā ar ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām, kas sākās šomēnes.

Ziemeļkoreja ir vienmēr paudusi sašutumu par ASV-Dienvidkorejas militārajām mācībām, nosodot tās kā iebrukuma ģenerālmēģinājumu.

Ziemeļkorejas Komiteja valsts mierīgai atkalapvienošanai piektdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tā noraida Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina izteikumus, kuros minēta viņa vēlme pēc apvienošanās, un ka tai vairs nav nekā ko apspriest ar Dienvidkoreju.

Muns savā runā, atzīmējot Korejas atbrīvošanas no Japānas varas gadskārtu, ieskicēja mērķi "panākt mieru un apvienošanos līdz 2045.gadam", lai gan viņa piecu gadu prezidentūras termiņš beigsies jau 2022.gadā.

Ziemeļkoreja savā paziņojumā vainoja Dienvidkoreju par "vēsturiskās Panmundžomas deklarācijas" nonākšanu strupceļā un piebilda: "Mums vairs nav nekā, par ko runāt ar Dienvidkorejas varas iestādēm, un nav nodoma atkal sēsties ar viņiem [pie sarunu galda]".