Pasauli apdraud pret antibiotikām neuzņēmīgas baktērijas

Lielbritānijas ārsti ir pamanījuši mikroorganismus, kas ir neuzņēmīgs arī pret visspēcīgākajām antibiotikām. Pētnieki brīdina, ka šīs šādas baktērijas var izplatīties globālā līmenī un radīt lielus draudus veselībai.

No Indijas un Pakistānas briti Lielbritānijā ir ieveduši baktērijas, kuras rada enzīmu NDM-1. Tas savukārt var pastāvēt citās baktērijas, piemēram, E.coli iekšienē, tādējādi padarot arī šīs baktērijas neuzņēmīgas pret antibiotikām. Līdz šim Lielbritānijā konstatēti tikai 50 šāda veida saslimšanas gadījumi, tomēr šis skaitlis var krietni pieaugt, raksta BBC.

Akadēmiskais izdevums Lancet Infectious Diseases raksta, ka cīņai ar baktēriju ir nepieciešams izstrādāt jaunas zāles, bet pacienti ir rūpīgi jāuzrauga. Speciālisti ir nobažījušies, ka NDM-1 var pāriet arī uz citiem baktēriju veidiem, kuri jau pašlaik ir rezistenti pret daudzām antibiotikām. Šādā veidā ātri varētu izplatīties daudzas baktērijas.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais