Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija apstiprina, ka pēc kodolnegadījuma Severodvinskā bijusi paaugstināta radiācija

© Scanpix

Krievijas iestādes otrdien apliecināja, ka radiācijas līmenis Severodvinskā, valsts ziemeļrietumos, pēc kodolnegadījuma militārajā poligonā ceturtdien bijis līdz pat 16 reizēm augstāks par normu, ar šo paziņojumu apstiprinot plaši izskanējušos minējumus.

"Severodvinskā sešos no astoņiem punktiem konstatēta četras līdz 16 reizes augstāka gamma starojuma jauda, salīdzinot ar fona līmeni," teikts federālā hidrometeoroģijas un vides novērošanas dienesta "Rosgidromet" paziņojumā par ceturtdienas incidentu.

Radiācijas līmenis bijis paaugstināts neilgu laiku, norāda dienests.

Pusstundu pēc negadījuma radiācijas līmenis strauji krities, bet vēl pēc divām stundām "situācija normalizējusies", atsaucoties uz dienesta paziņojumu, vēsta Krievijas mediji.

Militāro izmēģinājumu poligonā eksperimentāla dzinēja sprādzienā atbilstoši mediju ziņām dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

Drīz pēc negadījuma Krievijas mediji ziņoja, ka ir konstatēta radiācijas līmeņa palielināšanās.

Ziņas par negadījumu izraisīja paniku reģionā, un iedzīvotāji vietējās aptiekās masveidā izpirka jodu, kas tiek lietots radiācijas saslimšanas gadījumos.

Negadījumā pieci bojā gājušie strādnieki un trīs izdzīvojušie tika apbalvoti ar Krievijas Vīrišķības ordeni, vēsta oficiālie mediji.

ASV prezidents Donalds Tramps negadījumu pieminēja šonedēļ tvitera ierakstā, norādot, ka ASV "daudz mācās no neveiksmīgā raķetes sprādziena Krievijā".

"Krievijas raķetes "Skyfall" sprādziens izraisījis cilvēku satraukumu par gaisu ap šo objektu un arī tālu no tā," norādīja Tramps. "Mums ir līdzīga tehnoloģija, tiesa gan, krietni modernāka."