Skotijā arestē trīs gadus vecu noziedznieku

Neticami, bet Lielbritānijas jaunākajam noziedzniekam ir tikai trīs gadu, ziņo laikraksts The Telegraph. Trīsgadīgais zēns apsūdzēts par mājsaimniecības bojāšanu un prasību pret viņu cēluši paša vecāki.

Likums par datu aizsardzību aizliedz izpaust mazā vandāļa personību, taču viņš nav vienīgais bērns Lielbritānijā, kurš, būdams jaunāks par pieciem gadiem, apsūdzēts par dažādiem likumpārkāpumiem. Kopš maija Lielbritānijas policija apciemojusi vairāk nekā desmit šādu vandāļu, no kuriem vienu pat apsūdz par seksuālu uzmākšanos. Temīda nevienu no šiem bērniem sodīt nevar, jo viņi nav sasnieguši vecumu, kad iestājas kriminālatbildība, taču varasvīri viņus nodēvējuši par samaitāto angļu paaudzi.

Anglijā un Velsā kriminālatbildība iestājas no desmit gadiem, taču, piemēram, Skotijā, kur tika notverts trīsgadīgais vandālis, likuma priekšā par pārkāpumiem jāstājas jau no astoņu gadu vecuma. Tas ir zemākais rādītājs Eiropā.

Pēdējo trīs gadu laikā Lielbritānijā notikuši vairāk nekā 6000 noziegumu, kurus izdarījuši bērni jaunāki par desmit gadiem. To vidū deviņus gadus jauns zēns izvarojis savu vienaudzi, bet astoņus gadus jauns puika nodarījis smagus miesas bojājumus. Bērnu tiesību aizstāve Estere Rantzena nosoda bērnu vecākus, kuri savas atvases atstāj bez uzraudzības un uzskata, ka tieši vecāki ir atbildīgi par šiem noziegumiem.

Svarīgākais