Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas iedzīvotāji padomju laika valdību vērtē augstāk nekā to, kas ir tagad

© Mikhail Solunin/TASS/SCANPIX/LETA

Krievijas iedzīvotāji augstāk vērtē Padomju Savienības valdību, nevis savas valsts pašreizējo valdību, liecina pirmdien publiskoti Levadas centra aptaujas rezultāti.

Respondentiem no vairāk nekā 20 īpašību saraksta bija jāizvēlas piecas, kas, viņuprāt, raksturo katru valdību.

Padomju laika valdības vērtējumā četras visbiežāk izvēlētās īpašības bija pozitīvas, bet pašreizējās valdības vērtējumā - negatīvas.

29% aptaujas dalībnieku padomju laika valdību raksturoja kā "pietuvinātu tautai", 25% sacīja, ka tā bija spēcīga, 22% to vērtēja kā taisnīgu, bet 20% - kā likumīgu.

Savukārt pašreizējās valdības vērtējumā 41% respondentu to atzina par "noziedzīgu un korumpētu". Otrs biežākais pašreizējās valdības raksturojums bija "attālināta no tautas" (31%), kam seko atbildes "birokrātiska" (24%) un "tuvredzīga" (19%).

Tikai 15% respondentu pašreizējo Krievijas valdību raksturoja kā likumīgu.

Kopš prezidenta Vladimira Putina pārvēlēšanas pērn amatā uz ceturto termiņu Krievijas iedzīvotāju attieksmi pret varasiestādēm pasliktinājušas ekonomikas problēmas un ar tām saistītā pensiju reforma, ar kuru pensionēšanās vecums tika paaugstināts par pieciem gadiem.

Valsts finansētā "Sabiedriskās domas fonda" pagājušajā mēnesī veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka 12% Krievijas iedzīvotāju nepietiek naudas pārtikas iegādei.

Ceturtā daļa aptaujas dalībnieku sacīja, ka viņiem pietiek naudas pārtikai, bet pietrūkst apģērbam. Tikai 11% sacīja, ka viņiem pietiek finanšu līdzekļu automašīnas iegādei, kas bija dārgākā preču kategorija "Sabiedriskās domas fonda" aptaujā.

Pēdējās trīs nedēļas nogalēs Maskavā notikuši plaši politiskās opozīcijas protesti saistībā ar varasiestāžu atteikumu reģistrēt opozīcijas kandidātus septembrī gaidāmajām Maskavas domes vēlēšanām. Nākamā protesta akcija plānota sestdien.

Pagājušajā nedēļā protesta akcijas laikā Maskavā aizturēti vairāk nekā 600 cilvēku, bet vēl pirms nedēļas aizturēto skaits pārsniedza tūkstoti. Tas bija pēdējo desmit gadu laikā lielākais aizturēto skaits demonstrācijā Krievijā, paziņoja neatkarīgā uzraudzības grupa "OVD-Info".