Zviedru kroņprincesi tur aizdomās par korupciju

Zviedrijas prokurors Gunnars Stetlers, kurš specializējas korupcijas apkarošanas lietās, atzinis, ka saņēmis vairākus iesniegumus, kuros norādīts, ka kāzu dāvanas, kuras zviedru kroņprincese Viktorija un viņas vīrs Daniels saņēmuši no kāda biznesmeņa, var traktēt kā korupciju.

"Ir iesniegtas sūdzības un nākamnedēļ es skatīšu šo lietu," laikrakstam Expressen sacījis prokurors, piebilstot, ka vēl nav izlēmis vai uzsākt iepriekšējo izmeklēšanu. Viņš skaidrojis, ka pastāv dažādi aspekti un atgādinājis, ka, pirmkārt, nav īstas skaidrības par Viktorijas kā amatpersonas statusu, bet otrkārt - ne visas dāvanas, kas pasniegtas amatpersonām traktējamas kā kukuļi.

AFP, atsaucoties uz zviedru medijiem vēsta, ka sūdzības iesniegtas par dāvanām, kuras Viktorija un Daniels, kuri apprecējās 19. jūnijā, saņēmuši no biznesmeņa Bertila Hulta. Viņš atļāvis pārim izmantot savu lidmašīnu un jahtu, dodoties pavadīt medusmēnesi Taiti kā arī savu villu Kolorādo štatā laikā, kad Viktorija un Daniels apmeklēja Ziemeļameriku. Sūdzības iesniedzējus, spriežot pēc visa mulsinājis fakts, ka gandrīz svešs cilvēks atļaujas pasniegt kāzu dāvanas simtiem tūkstošu dolāru vērtībā, vēsta AFP.

Svētdien asu princeses kritiku atļāvās laikraksta Dagens Nyheter komentētājs Peters Volodarskis. "Ir dīvaini, ka Zviedrijas troņmantniece atļauj zviedru miljardierim apmaksāt transportu un uzturēšanos sava medusmēneša laikā, ja zināms, ka šī pati persona vai ar to saistītas biznesa struktūras potenciāli varētu būt ieinteresētas, lai šis pakalpojums tiktu atdarīts," raksta P. Volodarskis.

Zviedrijas karaļnams tikmēr izplatījis paziņojumu, kurā uzsver, ka nesaredz princeses un viņas vīra rīcībā nekā nosodāma. "Tas bija privāts ceļojums un kāzu dāvana no sena karaliskās ģimenes drauga," aģentūrai TT sacījusi galma pārstāve Ulrika Nēsholma.

Svarīgākais