Poļu alus ražotāji ņirgājas par nelaiķi Kačiņski

© Scanpix

Polijas konservatīvi noskaņoto iedzīvotāju nežēlastībā kritusi alus ražošanas kompānija "Lech", kas atļāvusies riskantu reklāmas gājienu. Tieši iepretim Vāveles katedrālei Krakovā, kur apglabāts aviokatastrofā bojā gājušais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, kompānija bija novietojusi milzu reklāmas plakātu ar uzrakstu "Auksts "Lech"".

Kaut gan runa šajā gadījumā bijusi tikai par alu, poļu sabiedrību pārņēmis diezgan izskaidrojams sašutums, un šīs nedēļas sākumā strādnieki ķērušies pie lielā reklāmas plakāta novākšanas. Alus ražotāji mēģina apgalvot, ka viņiem pat prātā nav ienācis, ka viesnīca "Forum", uz kuras fasādes atradās reklāmas plakāts, ir tieši blakus Vāveles katedrālei, taču viņiem tic tikai retais.

Vairāki Polijas parlamenta deputāti, kuri pārstāv konservatīvo partiju (tās līderis savulaik bija Lehs Kačiņskis), uzsvēruši, ka runa ir par apzinātu nelaiķa piemiņas zaimošanu, un aicinājuši poļus boikotēt "Lech" ražoto produkciju. "Mums kā pircējiem ir iespējams izdarīt zināmu spiedienu uz ražotājiem. Tādēļ es aicinu pasludināt patērētāju boikotu "Lech" alum," paziņojis eiroparlamentārietis Rišards Čarņeckis. Jautājumu par reklāmas atbilstību ētikas normām nolēmusi apspriest arī attiecīga komisija.

Svarīgākais