Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Nīderlandē pēc 14 debašu gadiem stājies spēkā parandžu aizliegums

© EPA/ SCANPIX

Nīderlandē pēc 14 debašu gadiem ceturtdien spēkā stājies parandžu aizliegums.

Apģērbu, kas "aizsedz seju", arī parandžas un plīvurus, publiskās institūcijās, ieskaitot skolas, slimnīcas un valdības birojus, kā arī autobusos un vilcienos no ceturtdienas valkāt ir aizliegts.

Iekšlietu ministrija mudināja vietējās varasiestādes un dienestus nodrošināt aizlieguma īstenošanu.

Drošības struktūru darbinieki tagad var pieprasīt, lai sievietes, kas valkā seju aizsedzošu apģērbu, sejas atsedz. Ja viņas atsakās to darīt, viņām var tikt aizliegts iekļūt sabiedriskās ēkās, kā arī viņas var tikt sodītas ar vismaz 150 eiro lielu naudassodu.

Aizliegums attiecas arī uz seju pilnībā aizsedzošām ķiverēm un balaklavām.

Galēji labējās Brīvības partijas līderis Gērts Vilderss ceturtdienu jau nodēvējis par "'vēsturisku dienu".

Politiķis, kas konsekventi iestājies par parandžu aizliegšanu, Nīderlandes radio sacīja, ka šis ir pirmais "antiislamiskais solis", kas ticis īstenots Nīderlandē.

Tiesa gan, nav skaidrs, vai reālajā dzīvē aizliegumu būs iespējams īstenot, jo vairāku pilsētu vadības, kā arī slimnīcas un sabiedriskā transporta uzņēmumi un policija norādījuši, ka aizliegumam nepakļausies.

Francija bija pirmā Eiropas valsts, kur 2011.gadā tika ieviests parandžu aizliegums. Vairākas valstis jau sekojušas Francijas paraugam.

Vieni uzskata, ka parandžas simbolizē sieviešu apspiešanu islāmā, kamēr citu uzstāj, ka ar parandžu aizliegumu tiek pārkāptas tiesības uz reliģijas brīvību.

Kā liecina aplēses, Nīderlandē ir aptuveni 150 sievietes, kas regulāri valkā parandžas.