Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu tankkuģa apkalpe ir kļuvuši par ķīlniekiem ģeopolitiskā spēlē, norāda Rinkēvičs

© EPA / Scanpix / LETA

Irānas varasiestāžu sagrābtā britu tannkuģa "Stena Impero" apkalpe ir ģeopolitiskās spēles ķīlnieki, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Šodien Rinkēvičs tikās ar Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto, lai pārrunātu vairākus jautājumus, tai skaitā situāciju ar Hormozas šaurumā sagrābto britu tannkuģi, uz kura atrodas Latvijas valstspiederīgais.

Rinkēvičs pastāstīja, ka sadarbība ar Somijas Ārlietu ministriju notiek jau no pirmās dienas. Tiek uzturēta arī saziņa ar Indijas varas iestādēm Deli. Zināms, ka Indijas konsulam ir izdevies apmeklēt kuģi.

"Mūsu galvenais mērķis ir pārliecināties, ka cilvēkiem nekas netrūkst. Ir jautājumi, kas tiek risināti ikdienas režīmā. Ja šis būtu klasisks konsulārais gadījums, tad varbūt mēs varētu runāt par konkrētiem apkalpes un kuģa atbrīvošanas termiņiem. Mēs saprotam, ka šeit pastāv nopietna ģeopolitiskā komponente. Irānas puse norādījusi, ka britu tannkuģa aizturēšana ir saistīta ar Irānas tankkuģa aizturēšanu Gibraltāra. Lielā mērā britu tankkuģa apkalpe ir kļuvuši par ķīlniekiem plašākā ģeopolitiskā spēlē," savu nostāju pauda Rinkēvičs.

Savukārt Hāvisto pavēstīja, ka lūgumu iesaistīties situācijas risināšanā izteica Latvijas Ārlietu ministrijas, zinot, ka Somijai ir vēstniecība Teherānā.

"Mūsu pirmā prasība bija nekavējoties atbrīvot Latvijas pilsoni, otra - nodrošināt ar viņu komunikāciju, lai Latvijas pilsonis varētu sazvanīties ar savu ģimeni. Tāpat mēs interesējāmies par apstākļiem, kādos atrodas tankkuģa apkalpe, vai viņi saņem ūdeni, ēdienu, medicīnisko palīdzību. Mūsu vēstniecība sazinās ar Ārlietu ministriju katru dienu," pastāstīja Hāvisto.

Tāpat Somijas ārlietu ministrs informēja, ka konsuls varētu apmeklēt tankkuģi. Pašreiz nav zināms, kad vizīte varētu notikt.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Irānas varasiestādes 19.jūlijā Hormuza jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Latvija vērsās pie Irānas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi.

Pēc Latvijas ārlietu ministra teiktā, notikušais ir atbilde uz Irānas tankkuģa arestu, jo tas tika vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā. Jūlija sākumā pie Gibraltāra britu varasiestādes arestēja Irānas tankkuģi, kas tiek vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.