Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

"Liela uzvara mūrim"; ASV Augstākā tiesa ļauj Trampam izmantot Pentagona līdzekļus mūra būvniecībai

© SIPA / Scanpix / LETA

ASV Augstākā tiesa piektdien nolēma, ka prezidents Donalds Tramps drīkst novirzīt vairākus miljardus ASV dolāru no Aizsardzības ministrijas līdzekļiem viņa solītā mūra būvniecībai gar Meksikas robežu.

"Oho! Liela UZVARA Mūrim," Tramps tviterī reaģēja uz šo lēmumu. "Liela UZVARA Robežas drošībai un Likuma varai!"

Tramps šogad bija izsludinājis nacionālu ārkārtas stāvokli, lai apietu Kongresu un iegūtu finansējumu šim projektam, pēc ASV vēsturē ilgākās federālās valdības darba apturēšanas.

Aptuveni 20 ASV štati, kā arī ASV lielākā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "American Civil Liberties Union" (ACLU), vides aizsardzības grupējumi un pierobežas teritoriju kopienas apstrīdējušas tiesās lēmumu izludināt ārkārtējo stāvokli, lai apietu Kongresa lēmumu mūra būvniecības dēļ, kā konstitūcijas pārkāpumu.

ASV federālās tiesas tiesnesis maijā izdeva pagaidu rīkojumu, kas aizliedz Trampa administrācijai izmantot Pentagona līdzekļus mūra būvniecībai gar Meksikas robežu.

Augstākā tiesa piektdien atcēla šo rīkojumu ar piecām balsīm par un četrām pret, rakstiski apliecinot, ka valdība "šajā stadijā ir pietiekami parādījusi" to, ka šīm organizācijām nav pamata apstrīdēt šo līdzekļu piešķiršanu.

Augstākās tiesas lēmums nodrošina Trampam pagaidu pieeju apmēram 2,5 miljardiem ASV dolāru mūra projekta īstenošanai, kamēr turpinās tiesu cīņas šajā jautājumā.

Trampa solījums uzcelt mūri gar Meksikas robežu, lai samazinātu nelegālo imigrāciju no Latīņamerikas, bija viens no galvenajiem solījumiem viņa veiksmīgajā prezidenta vēlēšanu kampaņā 2016.gadā.