Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna: Izmeklēšana "Stena Impero" lietā atkarīga no apkalpes sadarbības

© AFP/Scanpix

Izmeklēšana par britu tankkuģi "Stena Impero", uz kura atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais, atkarīga no sadarbības ar apkalpi, svētdien paziņojusi Irāna.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien Hormuza šaurumā sagrāba "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem. Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants savukārt sacīja, ka kuģis sagrābts Omānas ūdeņos un pēc tam piespiests iebraukt Irānas ūdeņos.

Arī Zviedrijas kompānija "Stena Bulk", kam pieder kuģis, apgalvo, ka tas atradies starptautiskajos ūdeņos un ievērojis starptautiskās tiesības.

Revolucionārā gvarde šodien publiskojusi video, kurā redzams, kā kuģis ar nosaukumu "Stena Impero" tiek ielenkts ar ātrlaivām un uz tā no helikoptera nolaižas karavīri.

"Stena Impero" apkalpi veido 18 Indijas pilsoņi, trīs Filipīnu pilsoņi, kā arī Latvijas un Krievijas valstspiederīgie.

"Visi ir pie labas veselības, viņi atrodas uz kuģa, un kuģis ir noenkurots drošā vietā," paziņoja augsta ranga Hormozgānas provinces ostas amatpersona.

"Mēs esam gatavi apmierināt viņu vajadzības. Bet mums jāveic izmeklēšana, kas attiecas uz kuģi. (..) Izmeklēšana ir atkarīga no apkalpes locekļu sadarbības uz kuģa un mūsu piekļuves pierādījumiem," sacīja amatpersona, piebilstot, ka, cerams, visu nepieciešamo informāciju izdosies savākt ātri.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūtas teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka uz 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

"Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, bija ceļā uz Saūda Arābiju, kad tika sagrābts.

Lielbritānijas ārlietu ministrs ir nodēvējis "Stena Impero" sagrābšanu par pretlikumīgu un aicinājis Irānu atbrīvot kuģi.

Hants paziņoja, Lielbritānijas parlaments pirmdien tiks informēts par soļiem, ko valdība spers šajā lietā.

Aizsardzības ministrijas valsts ministrs Tobiass Elvuds atklāja, ka sankcijas pret Irānu ir viena no iespējām, kas tiek apsvērta.

Irānas vēstnieks Londonā savukārt brīdināja Lielbritāniju nesaasināt situāciju vēl vairāk. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Irāna ir gatava dažādiem scenārijiem.