Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

ASV tiesā amerikāni, kurš apsūdzēts kā "Islāma valsts" snaiperis

attēlam ir ilustratīva nozīme © pixabay

Ņujorkā tiesas priekšā piektdien stājās ASV pilsonis Ruslans Asainovs, kurš tiek apsūdzēts, ka bijis teroristu grupējuma "Islāma valsts" snaiperis Sīrijā.

Kazahstānā dzimušo Asainovu Sīrijā sagūstīja kurdu grupējums "Sīrijas Demokrātiskie spēki", kas viņu nesen nodeva Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB), paziņojumā presei informēja ASV Tieslietu ministrija.

41 gadu vecais Asainovs, kurš no 1998. līdz 2013.gadam bija dzīvojis Bruklinā, tiek apsūdzēts svarīga atbalsta sniegšanā vai mēģinājumā to sniegt "Islāma valstij".

Asainovs 2013.gada decembrī caur Turciju ieradās Sīrijā un kļuva par "Islāma valsts" snaiperi, bet pēc tam veidoja karjeru šajā grupējumā un kļuva par "emīru", kura pārziņā bija citu dalībnieku apmācīšana ieroču lietošanā, teikts tiesai iesniegtos dokumentos.

ASV valdība arī apgalvo, ka viņš mēģinājis savervēt citu cilvēku, lai tas dotos no ASV uz Sīriju pievienoties "Islāma valstij" un karot šī grupējuma pusē.

Tiesas sēdē piektdien tika nolemts viņu paturēt apcietinājumā bez iespējas tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Tiek lēsts, ka no 2013. līdz 2018.gadam grupējumam "Islāma valsts" Irākā un Sīrijā var būt pievienojušies apmēram 40 000 ārzemju kaujinieku no 80 valstīm.

Sīrijā sagūstīto "Islāma valsts" dalībnieku liktenis ir kļuvis par pretrunīgi vērtētu problēmu, jo daudzas valstis nevēlas uzņemt atpakaļ savus pilsoņus, kas darbojušies šajā grupējumā.