Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Merkeles veselības stāvoklis joprojām noslēpumā tīts

PIESARDZĪBAS PASĀKUMS. Pagājušonedēļ Vācijas kanclere oficiālās pieņemšanas ceremonijas laika sēdēja, tāpat kā viņas viešņa Dānijas premjere Mete Frederiksena. Pēc iepriekšējām drebuļu lēkmēm atkāpšanās no protokola šķita tikai loģiska © AFP/ SCANPIX

Beidzamajās nedēļās Vācijas kancleri Angelu Merkeli publisku pasākumu laikā jau trīs reizes piemeklējušas spēcīgas drebuļu lēkmes. Lai gan Vācijā nav pieņemts skaļi apspriest citu cilvēku, it sevišķi tik augsta līmeņa amatpersonu, veselības stāvokli, vairāki šīs valsts mediji devuši mājienus, ka valdības vadītājai tomēr vajadzētu precīzāk paskaidrot, kas īsti viņai kaiš, nevis aprobežoties ar maz ko izsakošām frāzēm, ka viss esot kārtībā. Tomēr sestdien publicētas aptaujas rezultāti liecina – 59% vāciešu uzskata, ka A. Merkeles veselība ir tikai un vienīgi viņas pašas privātā lieta.

Pasaules medijos A. Merkeles veselības stāvoklis regulāri tiek apspriests kopš 18. jūnija, kad viņa vairāk nekā minūti ar pūlēm centās valdīt trīcēšanu, oficiālā vizītē uzņemot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Kas līdzīgs atkārtojās 27. jūnijā pieņemšanā pie Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera un 10. jūlijā, kad A. Merkele Berlīnē sagaidīja Somijas premjeru Anti Rinni. Visos šajos gadījumos trīcēšana kancleri pārņēmusi, kad viņai ilgāku laiku faktiski nekustīgi bijis jāstāv kājās. Ceturtdien notikušās Dānijas premjeres Metes Frederiksenas vizītes laikā abas dāmas pēc iepriekšējas vienošanās par izmaiņām protokolā, militārajā ceremonijā noraudzījās, sēžot krēslos, atgādina Reuters. Vakar Vācijas kanclere Parīzē piedalījās Francijas nacionālo svētku - Bastīlijas dienas - svinībās, un neoficiāla informācija liecina, ka visa programma tika pārplānota tā, lai A. Merkelei nebūtu ilgi vienā pozā jāstāv kājās.

  1. Merkele, kurai trešdien apritēs 65 gadi, par savu veselības stāvokli izteikusies ļoti izvairīgi. «Ar mani viss ir kārtībā,» viņa sacījusi pašiem uzstājīgākajiem žurnālistiem, liekot saprast, ka par šo tēmu runāt nevēlas. Iepriekš kanclere stāstījusi, ka lēkme, kas viņu piemeklējusi jūnija vidū, bijusi saistīta ar neciešamo svelmi (karstums Berlīnē tad sasniedza vairāk nekā 30 grādus pēc Celsija) un to, ka viņa «dzērusi pārāk daudz kafijas un pārāk maz ūdens», kā rezultātā organisms ir atūdeņojies. Pēc pašas A. Merkeles sacītā, viņai pieticis ar trim glāzēm ūdens, lai atgūtu labu pašsajūtu. Abas nākamās lēkmes kanclere saistījusi ar «psihosomatiskiem traucējumiem» - citiem vārdiem sakot, viņa tik ļoti satraukusies, ka lēkme varētu atkārtoties, līdz stresa rezultātā tas arī noticis.

Vācijas līderes kanceleja līdz šim tā arī nav atklājusi, vai A. Merkelei beidzamā mēneša laikā veiktas padziļinātas veselības pārbaudes, un, ja tas noticis - kas tajās atklāts, norāda raidkorporācija Deutsche Welle. Starptautiskās ziņu aģentūras uzsver, ka šāda informācija ir konfidenciāla, un likumi, kas sargā privāto dzīvi, Vācijā ir ļoti stingri. To pieņemšana bija balstīta uz nacistiskā Trešā reiha un Vācijas Demokrātiskās Republikas bēdīgo pieredzi, kad cilvēku privātums vispār netika ņemts vērā. Pēc pirmās lēkmes vairums vācu mediju šo starpgadījumu pieminējuši it kā starp citu, vēstot, ka kanclerei kādā brīdī «palicis slikti», taču tagad satraukums ir pieaudzis.

Laikraksts Bild piektdien izteicis bažas par to, ka A. Merkelei ir pārāk saspringts darba grafiks un pārāk daudz ārzemju ceļojumu. Šogad kanclere pabijusi jau 21 ārvalstu braucienā, reizēm non-stop režīmā apmeklējot vairākas pasaules valstis pēc kārtas. Piemēram, no Japānas pilsētā Osakā notikušā G-20 samita viņa gandrīz taisnā ceļā devās uz Eiropas Savienības līderu tikšanos Briselē, kas ievilkās uz vairākām diennaktīm. Pagājušogad intervijā avīzei Die Zeit A. Merkele lepojusies ar to, ka spējot piecas vai sešas diennaktis gulēt ļoti maz, pēc tam, izguļoties kādas 10 līdz 12 stundas, pilnībā atgūt darba spējas. Tomēr, kā norāda mediķi, šāds dienas režīms, turklāt piekopts gadiem ilgi (Vācijas valdību A. Merkele vada kopš 2005. gada, turklāt viņai ir ļoti nozīmīga loma arī Eiropas Savienības politiskajā dzīvē), nevar nepalikt bez sekām.

Raidkorporācija Deutsche Welle raksta, ka nekontrolējamu trīcēšanu vai ķermeņa krampjus var izraisīt visdažādākie faktori un nav obligāti, ka tas būs saistīts ar kādu smagu kaiti, piemēram, A. Merkeles gadījumā mediju ne reizi vien piesaukto Pārkinsona slimību. Iespējams, tiešām vainojams karstums (2017. gadā vizītes laikā Mehiko lielā svelmē kanclerei trīcēja kājas), taču, lai noteiktu precīzu diagnozi, jāveic vesela gūzma izmeklējumu, sākot ar magnētiskās rezonanses attēlveidošanu (MRI), turpinot ar datortomogrāfiju (CT) vai elektroencefalogrāfiju (EEG), un, protams, jānodod visas iespējamās analīzes.

Bild, ņemot vērā A. Merkeles statusu, nesen rakstījis, ka viņas veselības stāvoklis jau kļuvis par politisku jautājumu. Tomēr sestdien avīzē Augsburger Allgemeine publicētās socioloģisko aptauju kompānijas Civey rezultāti liecina, ka tikai 34% aptaujāto vēlas, lai oficiāli tiktu publiskota izsmeļoša informācija par kancleres veselības stāvokli. Tikmēr 59% uzsvēruši, ka tā ir A. Merkeles privāta lieta, kurā nevienam citam nebūtu jājaucas.