Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Sifilisa gadījumu skaits Eiropā ir sasniedzis jaunu rekordu

© AP/Scanpix

Sifilisa gadījumu skaits Eiropā ir sasniedzis jaunu maksimumu, piektdien paziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC), izskaidrojot šo pieaugumu ar riskantāku seksuālo uzvedību.

2017.gadā tika reģistrēti apmēram 33 100 šīs slimības gadījumi, vēstīja ECDC, atsaucoties uz jaunākajiem datiem no 28 Eiropas valstīm.

Tas nozīmē, ka sifilisa gadījumu skaits kopš 2010.gada ir pieaudzis par 70%. Lielākā daļa no tiem skāruši vīriešus, kuriem bijis sekss ar vīriešiem un kas dzīvo pilsētās.

Reģistrētā saslimstība ar sifilisu vīriešiem bija deviņas reizes augstāka nekā sievietēm, un visvairāk saslimuši vīrieši vecumā no 25 līdz 34 gadiem.

Starp faktoriem, kas veicinājuši sifilisa infekcijas gadījumu pieaugumu Eiropā un citur pasaulē, ir "cilvēku seksuālās attiecības bez kondomu lietošanas un daudz seksuālo partneru apvienojumā ar samazinātām bailēm inficēties ar HIV", sacīja ECDC pārstāvis Endrū Amato-Gauči.

Saslimstības augšupejoša tendence Eiropā ir bijusi konsekventa kopš 2010.gada.

Diagnosticēto gadījumu īpatsvars starp vīriešiem, kuriem ir sekss ar vīriešiem, bija zem 20% Latvijā, Lietuvā un Rumānijā, bet pārsniedza 80% Francijā, Īrijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Vācijā un Zviedrijā.

ECDC ieteica lietot kondomus seksuālās attiecībās ar jauniem un gadījuma partneriem, kā arī regulāri pārbaudīties, lai novērstu inficēšanos.