Atrasti dimanti, ko Čārlzs Teilors uzdāvinājis Naomi Kempbelai

Modele Naomi Kempbela, kura tiesā atzina, ka 1997. gadā saņēmusi neapstrādātus asiņainos dimantus, arī sacīja, ka tos atdevusi Nelsona Mandelas Bērnu fonda vadītājam Džeremijam Rektlifam. Savukārt viņš paziņojis, ka tos iesniedzis policijā, lai tiktu veikta šo dārgakmeņu pārbaude.

N. Kempbelas liecība ir būtisks elements prokuroru centienos pierādīt bijušā Libērijas prezidenta Čārlza Teilora saistību ar dimantu tirgošanu, lai iegūtu līdzekļus, par ko uzturēt Sjerraleones nemiernieku armijas. Viņš pats savu vainu šajās apsūdzībās noliedz, un arī N. Kempbela, kura nopratināšanas laikā atzina, ka dimantus 1997. gadā ir saņēmusi, sacīja, ka sūtītājs ar sevi nav iepazīstinājis, un viņa var tikai minēt, vai tie ir nākuši no Č. Teilora.

Saņemtos akmeņus viņa pēcāk nodevusi Dž. Rektlifam, lai viņš ar tiem „izdarītu ko labu”. Līdz šim dārgakmeņi bija atradušies pie viņa, bet nu viņš tos ir nodevis pārbaudēm, kurās tiks noskaidrota to izcelsme.

Kā norāda BBC, ar N. Kempbelas liecību var nepietikt, lai pierādītu, ka Č. Teilors ir realizējis dimantus, tomēr viņa līdz ar Dž. Rektklifu gan var izrādīties pārkāpusi Dienvidāfrikas likumus. Likumdošana paredz, ka neapstrādāta dimanta atrašanas gadījumā tas ir jānogādā policijas iecirknī.

Svarīgākais