Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkorejā aizturētais Austrālijas students noliedz, ka ir spiegs

© EPA/ SCANPIX

Austrālijas students un tūrisma braucienu organizētājs Aleks Siglijs, kurš vairākas dienas Ziemeļkorejā bija aizturēts un pagājušajā nedēļā deportēts, noliedzis apsūdzības, ka viņš būtu spiegs.

Ziemeļkoreja 29 gadus veco studentu no Pērtas apsūdzēja spiegošanā un pretvalstiskās aktivitātēs, apgalvojot, ka Siglijs pieķerts nozieguma vietā un "vaļsirdīgi atzinies spiegošanā".

Ziemeļkoreja apgalvoja, ka viņš deportēts pēc tam, kad lūdzis piedošanu.

"Apgalvojumi, ka es esmu spiegs ir (diezgan acīmredzami) nepatiesi," tviterī otrdien apliecināja Siglijs.

Austrālietis ceturtdien ar Zviedrijas diplomātu palīdzību tika atbrīvots un šobrīd ir Tokijā kopā ar savu dzīvesbiedri japānieti.

Kā otrdien apliecināja Siglijs, "mēs abi garīgi un fiziski jūtamies labi".

Ziemeļkoreja apsūdzēja Sigliju, ka viņš izplatījis Phenjanai naidīgu propagandu, kā arī iesaistījies spiegošanā, nododot Ziemeļkorejai naidīgiem ziņu medijiem fotogrāfijas un citus materiālus.

Siglijs skaidroja, ka vienīgie materiāli, kurus viņš nodevis medijiem, bijušie, tie, "kas jau bijuši pieejami publiski".

Siglijs pārvalda korejiešu valodu, un Ziemeļkorejā organizēja izglītojošus tūrisma braucienus, bet tie, kā viņš apgalvo, tagad ir atcelti.

Austrālietis apliecināja, ka "joprojām ļoti interesējas par Ziemeļkoreju" un vēlas turpinās tur savu zinātnisko darbu.

"Tomēr man pavisam noteikti nav plānu apmeklēt atkal šo valsti, vismaz ne tuvākajā laikā," norādīja Siglijs.

Austrālietis 2018.gadā sāka studēt maģistra programmā Phenjanas Kima Irsena universitātē, tomēr tagad viņš pieļauj, ka nevarēs iegūt maģistra grādu korejiešu literatūrā, neraugoties uz to, ka ir "pabeidzis kursa lielāko daļu un sasniedzis labus rezultātus".