Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Britu ministrs mudina izvairīties no graujoša bezvienošanās "Brexit" oktobrī

© REUTERS/ SCANPIX

Lielbritānijas breksita ministrs Stīvens Bārklijs pirmdien mudināja Eiropas Savienību (ES) no jauna atvērt izstāšanās vienošanos, kas panākta ar premjerministri Terēzu Meju, lai izvairītos no graujošas bezvienošanās šķiršanās oktobrī.

"Mums uz to ir jāpaskatās vēlreiz," sacīja ministrs, runājot par Mejas vienošanos ar ES līderiem, kuru britu likumdevēji jau trīs reizes noraidījuši.

"Tas ir abu pušu interesēs - izvairīties no bezvienošanās varianta un raudzīties uz to, kā mēs varam panākt vienošanās atbalstu parlamentā," preses brīfingā ārvalstu medijiem Londonā sacīja ministrs.

Bārklijs runāja īsi pirms sarunām ar ES vecāko breksita sarunvedēju Mišelu Barnjē, kurš vairākkārt uzsvēris, ka nevēlas atvērt ar Meju panākto vienošanos.

Sagaidāms, ka otrdienas sanāksmē tiks runāts par pilsoņu tiesībām bezvienošanās scenārijā.

Bārklijs uzstājis, ka Lielbritānijai ES ir jāpamet, ievērojot pēdējo termiņu, kas noteikts 31.oktobrī.

Nespējot panākt vienošanās apstiprināšanu parlamentā, Meja pagājušajā mēnesī paziņoja par atkāpšanos no amata.

Bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons šobrīd ir favorīts cīņā par Konservatīvās partijas līdera un premjerministra amatu.

Gan Džonsons gan viņa sāncensis ārlietu ministrs Džeremijs Hants solījuši, ka panāks Lielbritānijas izstāšanos no ES - ar vienošanos vai bez.

"Boriss Džonsons ir ļoti skaidri paudis, ka Apvienotajai Karalistei ir jāizstājas 31.oktobrī," sacīja Bārklijs.

"Arī pārējās ES 27 valstis norādījušas, ka tālāka termiņa atlikšana bez kāda mērķa nav vēlama," viņš piebilda, norādot, ka "nogurums no breksita" tagad ir manāms kā Briselē, tā Londonā.

Bārklijs skaidroja, ka bezvienošanās izstāšanās "būtu graujoša Apvienotajai Karalistei, bet arī pavisam noteikti graujoša ES ietvaros". Vienlaikus ministrs aicināja uz "dialoga turpināšanu".