Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija noraida ASV aicinājumu izvietot Sīrijā karaspēku

© Scanpix

Berlīne noraidījusi ASV aicinājumu nosūtīt uz Sīriju Vācijas sauszemes karaspēka karavīrus operāciju stiprināšanai pret teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Vācijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Štefens Zeiberts pirmdien sacīja, ka Vācija turpinās līdzšinējo militāro atbalstu pretdžihādistu koalīcijai, arī veicot izlūkošanas lidojumus ar lidmašīnām "Tornado" un nodrošinot instruktorus karavīriem Irākā.

"Kad mēs sakām, ka federālā valdība plāno turpināt līdzšinējos pasākums pret "Islāma valsti" izveidotās koalīcijas ietvaros, ir labi zināms, ka tur nav [Vācijas] sauszemes karaspēka," viņš sacīja.

ASV sūtnis Sīrijas jautājumos Džeimss Džefrijs piektdien vizītes gaitā Berlīnē aicināja Vācijas valdību sniegt lielāku atbalstu cīņai ar terorismu.

ASV vēlētos, lai Vācija izvieto Sīrijā sauszemes karaspēka karavīrus, sacīja Džefrijs, norādot, ka vācu karavīri Sīrijā nepieciešami loģistikas, vietējo karavīru apmācības un tehniskā atbalsta uzdevumiem.

"Mēs vēlamies, lai Vācijas sauszemes karaspēks šajā reģionā daļēji aizstātu amerikāņu karavīrus," intervijā laikrakstam "Welt am Sonntag" sacīja ASV diplomāts.

Vācu karavīru iesaistīšana kaujas operācijās Sīrijā nav galvenais uzdevums, jo "pret "Islāma valsts" karotājiem labāk izmantot vietējo karotāju spēkus", skaidroja Džefrijs.

Misijas mērķim būtu jābūt stabilitātes nodrošināšanai Sīrijas ziemeļaustrumos un garantijas, ka reģionā neatgriežas "Islāma valsts", piebilda Džefrijs.

Viņš arī norādīja, ka ASV necenšas gāzt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, bet vēlas panākt, lai Sīrijā ANO aizbildniecībā tiktu īstenotas politiskās reformas, kā arī, lai reģionu pilnībā pamet Irāna.

2018.gada beigās ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par ASV karaspēka izvešanu no Sīrijas, ar šo lēmumu pārsteidzot pat tuvākos sabiedrotos, ieskaitot kurdu spēkus, kuriem bija izšķirošā loma Sīrijā kaujās pret "Islāma valsti".

Kā skaidroja Džefrijs, ASV tagad pretdžihādistu koalīcijas partneru vidū meklē sabiedrotos, kas vēlētos brīvprātīgi sniegt atbalstu, un cer uz Vācijas atbalstu šajā sakarībā.

Diplomāts norādīja, ka cer uz Vācijas atbildi jūlijā

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.