Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kanādā vērienīgi atklāti XV Latviešu Dziesmu un deju svētki

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Kanādas pilsētā Toronto atklāti XV Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā, kuros vienkopus pulcējušies vairāk nekā 2000 koristu un dejotāju no visas pasaules un Latvijas.

Kā informēja Ārlietu ministrija, atklāšanas pasākumā piedalījās Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlande.

"Dziesma jau no senatnes katram latvietim ir bijusi līdzās, gan priekos, gan bēdās. Ar dziesmu esam dibinājuši savu valsti un ar Dziesmoto revolūciju savu valsti arī atguvām. Dziesmu un deju svētki ir mūsu valsts un kultūras identitāte, kas apliecina seno un bagāto Latvijas kultūras mantojumu, tās skaistumu. Man ir īpašs prieks, ka šodien ar mums kopā ir Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlande. Tas ir vēl viens apliecinājums ciešajām un draudzīgajām saitēm, kas pastāv starp mūsu valstīm. Vēlos arī pateikties par Kanādas nozīmīgo ieguldījumu Latvijas un mūsu reģiona drošības stiprināšanā, jo Kanādas karavīri kopā ar citiem NATO sabiedrotajiem pilda nozīmīgu misiju Latvijā. Tāpat vēlos pateikties ikvienam XV Latviešu Dziesmu un Deju svētku Kanādā dalībniekam un veidotājam, jo īpaši, šo Dziesmu svētku Rīcības komitejai," svētku atklāšanā sacījis Latvijas ārlietu ministrs.

Dziesmu un deju svētku laikā ārlietu ministrs tikās ar latviešu organizācijām Kanādā un pasaulē, kā arī Latvijas goda konsuliem Kanādā, tostarp Latviešu nacionālās apvienības Kanādā prezidentu Andri Ķesteri, Latviešu nacionālās jaunatnes apvienības Kanādā priekšsēdi Emīlu Matīsu, Daugavas vanagu Kanādā pārstāvjiem, Pasaules brīvo latviešu apvienības prezidenti Kristīni Saulīti, Latvijas goda konsulu Kvebekā Robertu Klaiši un Latvijas goda konsulu Dienvidontārio Kārli Kristiānu Vasarāju.

Kā atzīmē ĀM, pateicoties latviešu kopienas Kanādā pārstāvju neatlaidīgam darbam, kā arī Kanādas valdības atbalstam, latviešu kopiena spēja pastāvēt un saglabāt latviskumu okupācijas gados, veidojot latviešu kopienas, latviešu centrus, dibinot skolas. Latviešu kopienas pārstāvji Kanādā snieguši būtisku atbalstu Latvijai ceļā uz neatkarības atgūšanu.

Pēdējā desmitgadē darba meklējumos Kanādā ir ieradušies arī Latvijas valstspiederīgie, kas gan aktīvi iesaistās diasporas aktivitātēs, gan veido jaunas organizācijas. Kopumā Kanādā dzīvo ap 20 000 līdz 25 000 Latvijas valstspiederīgo un kanādiešu ar latvisku izcelsmi, kas vēl apzinās savu saikni ar izcelsmes zemi. Galvenie diasporas centri Kanādā atrodas Toronto, Otavā, Hamiltonā (Ontārio province), Monreālā (Kvebekas province), Edmontonā un Kalgari (Albertas province), Vankūverā un Kelovnā (Britu Kolumbijas province), kā arī Halifaksā (Jaunskotijas province).