Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ušakovs Eiropas Parlamentā uzraudzīs budžetu, Ameriks - transportu, Zīle - ekonomiku

© f64

Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti balsojumā apstiprināja 20 komiteju un divu apakškomiteju sastāvu, un EP deputāti no Latvijas strādās astoņās dažādās komitejās.

Budžeta komitejā strādās bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S). Savukārt bijušais galvaspilsētas vicemērs Andris Ameriks darbosies Transporta un tūrisma komitejā, kur strādās arī politiķis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK). Zīle kopā ar politiķi Inesi Vaideri (JV) strādās arī Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejā.

Zīle iepriekš bija paudis vēlmi strādāt Lauksaimniecības komitejā, taču pašlaik vietu tur nav saņēmis. Kā aģentūru LETA informēja EP deputāta pārstāvis Kārlis Būmeisters, politiķis par vietu komitejā vēl cīnīties pēc "Breksit" un Apvienotās Karalistes deputātu pozīciju maiņām.

EP deputāts kopā strādās trīs komitejās, jo būs aizstājējs Budžeta komisijā. Zīle arī ievēlēts par savas politiskās grupas Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas (ECR) pirmo viceprezidentu.

Ameriks strādās arī Lūgumrakstu komitejā, kurā būs pārstāvēta arī deputāte Tatjana Ždanoka (LKS), kura darbosies arī Nodarbinātības un sociālo lietu komitejā.

Līdzšinējā kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) strādās Kultūras un izglītības komitejā, bet politiķe Sandra Kalniete (JV) darbosies Ārlietu komitejā. Visbeidzot Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā strādās deputāts Ivars Ijabs (AP).

Saskaņā ar EP reglamentu, komiteju sastāvam pēc iespējas jāatspoguļo EP. Komitejas amatu sadalei starp politiskajām grupām ir jāatbilst aprēķinātajai proporcionalitātei tuvākajam veselajam skaitlim. Komiteju locekļus ieceļ politiskās grupas un pie politiskajām grupām nepiederošie deputāti. Grupu "tirgošanās" ar vietām nav atļauta.

Savās pirmajās sēdēs katra komiteja ievēlēs priekšsēdētāju un ne vairāk kā četrus priekšsēdētāja vietniekus. Komiteju pirmās sēdes notiks 8.jūlijā un vēlāk.

2.jūlijā darbu sāka 9.EP sasaukums kopš pirmajām tiešajām vēlēšanām 1979.gadā. Šajā sasaukumā darbojas deputāti no 28 valstīm un 190 politiskajām partijām. 61% ir jaunievēlēti deputāti. EP darbosies 60% vīriešu un 40% sieviešu.