Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Par EP spīkeru ievēlēts sociālists Sasoli [papildināts]

© EPA/ SCANPIX

Par Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāju otrdien ievēlēts sociālistu kandidāts Dāvids Marija Sasoli.

Otrajā balsošanas kārtā no 667 deputātiem, kuru biļeteni atzīti par derīgiem, par Sasoli balsojuši 345.

"Mums ir jāvada nepieciešamas, patiesībā vitālas pārmaiņas, lai padarītu Eiropu spēcīgāku un modernizētu to," uzrunā pirms balsojuma pavēstīja Sasoli.

63 gadus vecais bijušais žurnālists kā galvenos izaicinājumus nosauca klimata pārmaiņas, migrāciju un sociālo taisnīgumu.

Trīs pārējie pretendenti uz spīkera amatu bija Vācijas zaļo pārstāve Ska Kellere, Sira Rego, kas pārstāv spāņu kreisos radikāļus, un čehu konservatīvais Jans Zahradils.

Pēc vakar panāktās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu vienošanās uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu virzīt Vācijas konservatīvo pārstāvi Urzulu fon der Leienu, Sasoli kandidatūru atbalstīja arī centriski labējā Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcija.

Saskaņā ar vienošanos Sasoli EP priekšsēdētāja amatu ieņems divarpus gadus, bet pēc tam viņu vajadzētu nomainīt EPP pārstāvim.

63 gadus vecais Sasoli EP prezidenta amatā stājas cita itāļa Antonio Tajāni vietā. Tajāni ir Itālijas ekspremjera Silvio Berluskoni sabiedrotais no EPP.

Sasoli ir bijušais televīzijas žurnālists, kas politikā iesaistījās pirms desmit gadiem, kļūstot par centriski kreiso EP deputātu.

Viņa ievēlēšana nozīmē, ka Itālija saglabā vienu no saviem trim vadošajiem ES amatiem, no saviem amatiem aizejot Eiropas Centrālās bankas vadītājam Mario Dragi un ES augstajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni.

Par līdzsvarotu intelektuāli uzskatītais Sasoli nebūs patlaban Romā valdošās pretestablišmenta un nacionāli konservatīvās koalīcijas sabiedrotais.

Sasoli dzimis 1956.gada 30.maijā Florencē un ir divu bērnu tēvs. Viņš studējis politikas zinātni, strādājis laikrakstā un ziņu aģentūrā.

Viņš sāka strādāt nacionālajā raidorganizācijā RAI 1992.gadā, ar laiku kļūstot par vakara ziņu vadītāju un direktora vietnieku.

2009.gadā Sasoli pievienojās bijušā Romas mēra Valtera Veltroni izveidotajai Demokrātiskajai partijai (DP), kurā apvienojās kreisā spārna un centriski kreisās partijas.

Lielā mērā pateicoties tam, ka viņš Itālijas vēlētājiem bija pazīstams no darba televīzijā, viņš kā DP saraksta kandidāts tika pārliecinoši ievēlēts EP.

Sasoli kļuva par DP grupas vadītāju EP, kā arī mēģināja atgriezties nacionālā mēroga politikā, cenšoties kļūt par partijas kandidātu Romas mēra vēlēšanās. Tomēr viņu sakāva Ignacio Marīno, kas tad arī kļuva par galvaspilsētas mēru.

2014.gadā no jauna EP ievēlētais Sasoli kļuva par parlamenta viceprezidentu, kas ir atbildīgs par budžetu, kā arī Eiropas un Vidusjūras reģiona politiku.

Viņš bija viens no autoriem Eiropas dzelzceļa reformai, ar kuru 2017.gadā pēc trim sarežģītu sarunu gadiem tika liberalizēta ceļošana pa dzelzceļu.

"Es neesmu pilnībā atteicies no savas žurnālista karjeras. Es joprojām aktīvi sadarbojos ar vairākiem laikrakstiem un periodiskajiem izdevumiem," savā mājas lapā raksta Sasoli.