Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Lieldienu terorakti Šrilankā: aiztur policijas priekšnieku un bijušo aizsardzības ministru

© Reuters / Scanpix

Šrilankas policija otrdien aizturējusi savu priekšnieku un bijušo aizsardzības ministru saistībā ar aizdomām, ka viņi nav rīkojušies, lai novērstu Lieldienās notikušos teroraktus, kuros gāja bojā 258 cilvēki.

Policijas preses pārstāvis Ruvans Gunasekera paziņoja, ka ģenerālinspektors Pudžits Džajasundara un bijušais aizsardzības ministrs Hemasiri Fernando aizturēts dienu pēc tam, kad Šrilankas ģenerālprokurors norādīja, ka viņu nolaidība, nepievēršot uzmanību drošības brīdinājumiem, ir pielīdzināma noziegumiem pret cilvēci.

Abi vīrieši ārstējās dažādās slimnīcās, kad policija ieradās viņus aizturēt, pavēstīja Gunasekera, piebilstot, ka aizturēšana notikusi atbilstoši ģenerālprokurora Dapulas de Liveras rīkojumam. Ģenerālprokurors ir teicis, ka abām amatpersonām varētu izvirzīt apsūdzības slepkavībā.

De Livera pirmdien paziņojis, ka viņi nav reaģējuši uz iepriekšējiem brīdinājumiem par Lieldienu uzbrukumu gatavošanu. Uzbrukumos tiek vainots vietējais džihādistu grupējums.

Vēstulē policijas priekšnieka pienākumu izpildītājam Šrilankas ģenerālprokurors norādījis, ka Džajasundaram un Fernando būtu jāstājas izmeklēšanas tiesneša priekšā par "noziedzīgu nolaidību".

"Viņu nolaidība ir pielīdzināma tam, ko starptautiskajās tiesībās pazīst kā smagus noziegumus pret cilvēci," viņš rakstījis.

Ģenerālprokurors nosaucis vēl deviņas augsta ranga policijas amatpersonas kā aizdomās turētos, kas būtu jātiesā par saistību ar drošības trūkumiem.

Džajasundara un Fernando ir liecinājuši parlamentārajai izmeklēšanas komisijai un apsūdzējuši prezidentu Maitripalu Sirisenu par noteikto protokolu neievērošanu, izvērtējot draudus nacionālajai drošībai.

Sirisena ir izpelnījies kritiku par nespēju rīkoties, kad tika saņemta precīza Indijas izlūkošanas informācija, ka džihādisti plāno uzbrukumus kristiešu baznīcām un citiem mērķiem Šrilankā.

Parlamentārā publiskā izmeklēšanā secināts, ka Sirisena, kurš ir arī aizsardzības un iekšlietu ministrs, neievēroja pienācīgus valsts drošības protokolus.

Pamatā budistu apdzīvotā Šrilanka gatavojās atzīmēt desmitgadi kopš 37 gadus ilgušā tamilu separātistu kara beigām, kad tā piedzīvoja islāma ekstrēmistu uzbrukumu.

Lieldienās islāmistu teroristi pašnāvnieki uzspridzinājās vairākās baznīcās un viesnīcās, noslepkavojot vairāk nekā 250 cilvēkus.