Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Šovakar pasaule sajūsmināsies par saules aptumsumu

© f64

Šovakar Argentīnas un Čīles apvidū diena uz īsu brīdi pārvērtīsies naktī, lielā Dienvidamerikas un Klusā okeāna reģionā iestājoties Saules aptumsumam.

Atbilstoši Čīles astronomu aplēsēm elpu aizraujošais dabas fenomens sāksies plkst.13.01 pēc vietējā laika (plkst.20.01 pēc Latvijas laika) Klusajā okeāna, un 150 kilometru platā pilnīgas tumsas josla sasniegs Čīles krastu plkst.16.38 pēc vietējā laika (plkst.23.38 pēc Latvijas laika) un tad šķērsos Argentīnas dienvidaustrumus.

Dažos aptumsuma apvidos pilnīga tumsa ilgs vairāk nekā divas minūtes, norādīja Čīles Astronomijas federācija.

"Cerības ir lielas. Šis reģionam ir vēsturisks notikums," sacīja Katlina Enrikesa, kas vada astrotūrisma aģentūru Vikunjā - pilsētā 280 kilometrus uz ziemeļiem no Santjago, kas, pateicoties tās izslavēti skaidrajām debesīm, kļuvusi par Čīles "astronomijas galvaspilsētu".

Vikunja ir Kokimbo reģionā, kur atrodas daudzas ar spēcīgiem teleskopiem aprīkotas observatorijas, un aptumsums tur būs visspēcīgākais.

Aptuveni 300 000 tūristu sapulcējušies reģionā, kas sausuma, kristāldzidrā gaisa un zemā gaismas piesārņojuma dēļ kļuvis par zvaigžņu vērotāju paradīzi.