Malaizijā atļauj precēties nepilngadīgajiem

Malaizijas štata Malakas likumdevēji, atbalstot izmaiņas likumdošanā, kas atļauj precēties pirms pilngadības sasniegšanas, vēlējušies panākt, ka dzimst mazāk ārlaulības bērnu. Tomēr šo iniciatīvu kritizē sieviešu tiesību aizstāvji.

Malaizijas Sieviešu ministre Šahrizata Abdula Džalila ir paziņojusi, ka lēmums atļaut precēties meitenēm, kas jaunākas par 16 gadiem un zēniem, kas jaunāki par 18, ir „morāli un sabiedriski nepieņemams”. Arī sieviešu tiesību organizācija paziņojusi, ka šāda veida likumus nedrīkst pieņemt štata reliģiskās varasiestādes, tā vietā laulības politikai būtu jābūt federālās valdības pārziņā.

Savukārt Malakas štata valdības vadītājs Mohammads Alī Rustams turpretim skaidro, ka šādā veidā tiks risinātas sociālās problēmas. „Štata valdībai šis ir labākais veids, kā risināt pamesto bērnu un nevēlamu grūtniecību problēmu,” viņš sacīja laikrakstam Utusan Malaysia.

Jaunais likums atļauj precēties pirms pilngadības sasniegšanas, bet katrs gadījums ir jāizskata atsevišķi un jāapstiprina islāma tiesai.

Islāma likumi Malaizijā var tikt pieņemti štatu robežās, un ir saistoši Malaizijas musulmaņiem. Uz pārējiem cilvēkiem reliģiskie likumi neattiecas, viņiem saistoša ir federālā likumdošana

Svarīgākais