Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps atliek nelegālo imigrantu deportēšanas operāciju

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka par divām nedēļām atliek nelegālo imigrantu masveida deportēšanas operāciju un mēģinās panākt vienošanos ar demokrātiem imigrācijas jautājumos.

"Pēc demokrātu lūguma esmu atlicis nelegālo imigrantu (..) deportāciju par divām nedēļām, lai redzētu, vai demokrāti un republikāņi kopīgi var izstrādāt (..) risinājumu problēmām pie dienvidu robežas. Ja tas nenotiks, deportācijas sāksies!" sestdien tviterī ierakstīja Tramps.

Kongresa Pārtāvju palātas spīkere demokrāte Nensija Pelosi piektdien piezvanīja republikānim Trampam un lūdza atlikt šo operāciju, vēsta neofciāli avoti.

Pelosi uz Trampa paziņojumu par deportācijas operācijas atlikšanu atbildēja ar tvītu: "Prezidenta kngs, atlikšana ir apsveicama. Ir nepieciešams laiks visaptverošai imigrācijas reformai. Ģimenēm jāpaliek kopā."

Trīs ASV valdības amatpersonas ziņu aģentūrai AP neoficiāli teica, ka operācija atlikta arī tāpēc, ka informācija par operācijas detaļām nopludināta medijiem un radušās bažas, ka tādēļ varētu būt apdraudēta to imigrācijas dienesta amatpersonu drošība, kurām bija paredzēts operāciju īstenot.

Bija paredzēts, ka operācija sāktos svētdien un tajā tiktu aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, attiecībā uz kuriem jau ir tiesas lēmumi par viņu deportēšanu. Operāciju bija plānots veikt Čikāgā, Hjūstonā, Maiami, Losandželosā un citās Savienoto Valstu pilsētās, ziņo laikraksts "The Washington Post".

Pēdējos mēnešos ASV robežu šķērsojuši simtiem tūkstošiem migrantu, galvenokārt no Centrālamerikas valstīm, kuri ierodas ASV, lai tur pieprasītu patvērumu. Šis pieplūdums ir radījis grūtības amatpersonām, kuru uzdevums ir apturēt nelegālo imigrāciju.

Tramps, kurš imigrāciju padarīja par centrālo tēmu savā priekšvēlēšanu kampaņā, paudis sašutumu par nemitīgo imigrantu plūsmu, kas bēg no nabadzības un vardarbības Centrālamerikā.

Par to, ka tiks rīkota nelegālo imigrantu deportēšanas operācija, Tramps paziņoja šīs nedēļas sākumā.