Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna brīdina ASV par "ugunsgrēku", kas var sākties reģionā

© REUTERS/ SCANPIX

Irāna sestdien brīdināja ASV, ka jebkāda agresija pret to nopietni ietekmētu ASV intereses Tuvajos Austrumos.

"Vienas lodes izšaušana uz Irānu aizdedzinās ASV un to sabiedroto intereses," ziņu aģentūrai "Tasnim" sacījis Irānas bruņoto spēku ģenerālštāba preses pārstāvis brigādes ģenerālis Abolfazls Šekarči.

"Pašlaik no situācijas reģionā iegūst Irāna," viņš piebilda.

"Ja ienaidnieks, jo īpaši ASV un to sabiedrotie reģionā, pieļaus militāru kļūdu, sašaujot pulvermucu, uz kuras atrodas ASV intereses, reģionā sāksies ugunsgrēks," brīdināja Irānas armijas pārstāvis.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka valsts bija gatava gaisa triecieniem pret Irānu, bet pēdējā brīdī tos atsauca, jo triecieniem būtu liels upuru skaits un tā nebūtu samērīga atbilde uz ASV izlūkošanas bezpilota lidaparāta notriekšanu.

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Abass Musavi paziņoja, ka nav svarīgi, ka Tramps atsauca gaisa triecienus, jo "vienīgais, kas ir svarīgi, ir tas, ka mēs neesam iecietīgi pret mūsu robežu pārkāpumiem un konsekventi atbildam un jebkādu apdraudējumu".

Irāna uzstāj, ka bezpilota lidaparātu notrieca, jo tas pārkāpa valsts gaisa telpas robežu, bet ASV to noraida. Tas saasinājis attiecības abu valstu starpā, kas jau pēdējā laikā pasliktinājušās saistībā ar uzbrukumiem naftas tankkuģiem, par kuriem ASV vaino Irānu.

ASV pērn izstājās no starptautiskās vienošanās, kuras mērķis ir novērst Irānas kodolprogrammas attīstību. Tāpat Trampa administrācija noteikusi sankcijas, cenšoties ietekmēt tās ārpolitiku, piemēram, atbalstu grupējumiem Sīrijā un Jemenā.

Musavi sestdien atkārtoti izteica ultimātu par 7.jūliju, līdz kuram pārējām kodolvienošanās dalībniecēm - Francijai, Lielbritānijai, Krievijai, Ķīnai un Vācijai - ir jānodrošina līguma saglabāšana, rodot iespēju, kā Irānai apiet ASV sankcijas, jo īpaši attiecībā uz Irānas iespējām pārdot naftu.