Berluskoni pieļauj jaunas vēlēšanas

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni pieļāvis iespēju, ka strīds ar valdošās Brīvības tautas partijas līdzdibinātāju Džanfranko Fini var novest pie valdības krišanas, parlamenta atlaišanas un jaunu vēlēšanu izsludināšanas.

Šodien Itālijas parlamenta apakšpalātā gaidāms samērā svarīgs balsojums par vienu no valsts sekretāriem.

Kaut gan vēl pagājušās nedēļas nogalē S. Berluskoni noliedza, ka strīds ar Dž. Fini un viņa 33 domubiedru izstāšanās no partijas varētu izraisīt valdības krišanu, šobrīd premjers savas domas, šķiet, ir mainījis. Vakar vairāki Itālijas laikraksti vēstīja, ka darba pusdienu laikā ar partijas pārstāvjiem Senātā S. Berluskoni pieļāvis jaunu vēlēšanu sarīkošanu. "Mūsu manevra iespējas ir ļoti ierobežotas, un jau pirmā incidenta gadījumā mēs rīkosim jaunas vēlēšanas," viņa sacīto citē Reuters.

S. Berluskoni pieminētais "incidents" var notikt jau šodien, kad parlamentam būs jābalso par uzticību tieslietu ministrijas valsts sekretāram Džakomo Kaljendo – pēc politikas analītiķu domām, šis balsojums skaidri nodemonstrēs spēku samēru parlamentā pēc strīda valdošajā partijā. Dž. Kaljendo tiek apsūdzēts dalībā slepenā organizācijā, kuras mērķis bijis panākt vēlamu politiķu iecelšanu amatos tieslietu struktūrās. Kaut gan neuzticības izteikšana viņam automātiski nenozīmētu neuzticību valdībai, Itālijas mediji atgādina, ka S. Berluskoni aktīvi aizstāvējis valsts sekretāru un viņam nelabvēlīgs balsojums būtu trieciens premjeram.

Neoficiāla informācija liecina, ka Dž. Fini grupa mēģina panākt vienošanos ar divām mazām opozīcijā esošām centristu partijām, kuras vada bijušais parlamenta spīkers Pjerferdinando Kazīni un bijušais Romas mērs Frančesko Rutelli. Visticamāk viņi atturēsies balsojumā par neuzticības izteikšanu valsts sekretāram, ļaujot viņam saglabāt amatu un vienlaikus sūtot S. Berluskoni stingru signālu, ka ar jaunizveidotās savienības viedokli premjeram nākotnē būs jārēķinās.

Reuters atgādina, ka pēc Dž. Fini domubiedru grupas aiziešanas no Brīvības tautas vadošajai labēji centriskajai koalīcijai vairs nav vairākuma parlamenta apakšpalātā, bet Senātā saglabājas tikai divu balsu pārsvars pār opozīciju. Tiesa, Dž. Fini pats vēl no Brīvības tautas nav izstājies, tomēr izredzes, ka viņš pēc skaļā un publiskā strīda spēs samierināties ar premjeru, ir samērā niecīgas. Dž. Fini ir sacījis, ka atbalstīs valdību, kamēr tā ievēros savas priekšvēlēšanu programmas nostādnes, taču piebildis, ka varētu neatbalstīt ministru kabinetu jautājumos, kas skar plašas sabiedrības intereses.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais