Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Gruzijā pie parlamenta ēkas rīko protestus; cietuši 240 cilvēki

© Reuters / Scanpix

Ceturtdienas vakarā un piektdienas rītā pie Gruzijas parlamenta Tbilisi notikušajās protestētāju un policijas sadursmēs cietuši 240 cilvēki, paziņojis veselības aizsardzības ministra vietnieks Zaza Bokuja.

Pēc viņa teiktā, Tbilisi slimnīcās nogādāti 240 cilvēki, ieskaitot 80 policistus, vēsta Gruzijas Pirmais kanāls.

Vairums cietušo jau palaisti mājās, taču 102 cilvēki joprojām atrodas slimnīcās.

Vairākiem cietušajiem veiktas operācijas. Vismaz divi protestētāji zaudējuši acis.

Piektdienas naktī policija izklīdināja opozīcijas protesta akciju, kurā tika pieprasīta Gruzijas parlamenta spīkera Iraklija Kobačidzes, iekšlietu ministra Giorgi Gaharias un Gruzijas Drošības dienesta vadītāja Vahtanga Gomelauri atkāpšanās.

Ceturtdien Tbilisi ielās bija izgājuši aptuveni 10 000 cilvēku. Demonstrantu izklīdināšanai policija izmantoja asaru gāzi, ūdensmetējus un gumijas lodes.

Protestus izsauca Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas plenārsēžu zālē pārņēmis Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Krievijas komunistu deputāts Sergejs Gavrilovs uzstājās Starpparlamentārās sapulces par pareizticību ikgadējā sanāksmē. Šī starpparlamentārā sapulce ir forums, kurā piedalās parlamentu deputāti no valstīm, kur galvenā reliģija ir pareizticība.

Tas izsauca opozīcijas sašutumu, un tā aicināja pilsoņus iziet ielās.

Opozīcijas atbalstītāji pulcējās pie parlamenta ieejas un mēģināja iekļūt tajā, bet policija viņus atturēja.

Gruzijas opozīcijas līderi piektdien paziņoja žurnālistiem, ka vakarā plānota kārtējā protesta akcija pie parlamenta ēkas.

"Akcija būs pilnībā miermīlīga un sāksies plkst.19. Pēc notikušā procesu apstādināt vairs nav iespējams," paziņoja viens no partijas "Eiropeiskā Gruzija" līderiem Giorgi Bokerija.