Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Putins brīdina, ka ASV vēršanās pret Irānu ar spēku būtu katastrofa

© REUTERS/ SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka ASV vēršanās pret Irānu ar spēku būtu katastrofa.

"ASV saka, ka neizslēdz spēka pielietošanu (..). Tā būtu katastrofa reģionam," ikgadējā televīzijas "tiešās līnijas" pārraidē paziņoja Putins. Raidījuma laikā prezidents atbild uz iedzīvotāju telefoniski uzdotiem jautājumiem.

"Tas novestu pie vardarbības saasināšanās un bēgļu skaita pieauguma," sacīja Putins, piebilstot, ka šādas iejaukšanās sekas būtu grūti aprēķināmas.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās ir saasinājusies. Maskava atbalsta Teherānu šajā situācijā.

Putins uzsvēra, ka Krievija uzskata Irānai piemērotās sankcijas par nesaprātīgām.

Vašingtona kritizē Irānas militāro klātbūtni reģionā, iekļāvusi Irānas Revolucionāro gvardi teroristu organizāciju sarakstā un vaino Irānu pagājušajā nedēļā notikušajos uzbrukumos tankkuģiem Omānas līcī.

Teherāna šīs apsūdzības noliegusi un likusi noprast, ka varbūt uzbrukumus sarīkojušas Savienotās Valstis, lai radītu ieganstu spēka pielietošanai pret Irānu.

ASV Aizsardzības ministrija šodien apstiprināja, ka Irānas revolucionārā gvarde notriekusi tās bezpilota lidaparātu, norādot, ka lidaparāts notriekts starptautiskajā gaisa telpā un tas bijis "neprovocēts uzbrukums".

Irāna savukārt apgalvo, ka bezpilota lidaparāts pārkāpis tās gaisa telpu.