Postošie plūdi skāruši 3,2 miljonus pakistāniešu

© Scanpix

Strauji palielinoties postošajos Pakistānas plūdos cietušo skaitam, pieaug iedzīvotāju neapmierinātība ar valdības rīcību – ļaudis uzskata, ka amatpersonas nav spējīgas nodrošināt viņiem nepieciešamās palīdzības sniegšanu. Mediķi tikmēr brīdinājuši, ka plūdiem var sekot infekcijas slimību uzliesmojums – ir ziņas, ka vairākos reģionos jau sākusi izplatīties holera.

Vakar izplatītie oficiālie dati liecina, ka par plūdu upuriem Pakistānā kļuvuši jau vairāk nekā 1500 cilvēku. Saskaņā ar UNICEF aplēsēm, kas nokļuvušas AFP rīcībā, pavisam no plūdiem cietuši aptuveni 3,2 miljoni Pakistānas iedzīvotāju, no tiem vismaz 1,3 miljoni – nopietni. Cietušo vidū ir 1,4 miljoni bērnu, ziņo AFP. Aptuveni 980 000 cilvēku plūdu dēļ bijuši spiesti doties bēgļu gaitās, un, plūdiem paplašinoties, pārvietoto cilvēku skaits strauji pieaug. Tiek lēsts, ka plūdi sagrāvuši gandrīz 100 000 māju, nopietni bojātas vēl aptuveni 50 000 ēku.

AP ziņo, ka vakar lietavas turpinājušās un vairākos reģionos pārplūdušās upes draudot pārraut dambjus. Tā kā liela daļa ceļu ir kļuvuši neizbraucami, kavējas palīdzības piegādes plūdos visvairāk cietušajiem reģioniem – tas licis daļai iedzīvotāju asi kritizēt valdību, kas neesot spējīga nodrošināt palīdzības sniegšanu. Novšeras apgabalā aptuveni 300 iedzīvotāju vakar bloķējuši vienu no ceļiem, sūdzoties, ka šis reģions nav saņēmis humānās palīdzības kravas. Pārtikas, telšu un medikamentu izdalīšanā aktīvi iesaistījusies Pakistānas armija, savukārt starptautiskās organizācijas un ārzemju partneri paziņojuši par dāsnas palīdzības piešķiršanu. ASV vien ir pavēstījusi, ka piešķirs Pakistānai 10 miljonus dolāru, tikpat lielu summu gatavojas piešķirt arī ANO.