Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pārbēdzējs prognozē, kad Ziemeļkorejā beigsies Kima Čenuna ēra

© REUTERS/ SCANPIX

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna režīms varētu sabrukt 20 gadu laikā, ceturtdien prognozēja pārbēdzējs no izolētās valsts, pieļaujot, ka sabrukumu izraisīs paaudžu nomaiņa, nevis ārēji spēki vai apvērsums.

Bijušais diplomāts Thae Jonho žurnālistiem Tokijā sacīja, ka Kima režīms turpināsies vismaz vēl desmit gadus, jo ap gados jauno līderi ir vecāku paaudžu lojālisti.

"Domāju, ka ar desmit gadiem, iespējams, ir par maz. Nedomāju, ka Kima Čenuna režīms sabruks desmit gadu laikā. Tomēr es nedomāju, ka Kims Čenuns turpinās valdīt vēl 20 gadu," sacīja Thae, kurš bija Ziemeļkorejas vēstnieka Lielbritānijā vietnieks, kad 2016.gada augustā pārbēga uz Dienvidkoreju.

"Ja nodzīvošu vēl 20 vai 30 gadu, domāju, ka varēšu atgriezties savā dzimtajā pilsētā," viņš pieļāva.

Tomēr dezertējušais diplomāts uzsvēra, ka iemesls Kima režīma krišanai būs jaunākas paaudzes iesaiste, nevis organizēts apvērsums vai ārējas varas, piemēram, ASV īstenota režīma maiņa.

"Nedomāju, ka pašlaik ir iespējama jebkāda veida tūlītēja tautas sacelšanās vai militāra iniciatīva Kima Čenuna atcelšanai, jo armija nav pārāk labi organizēta tāda veida mērķim. Tomēr es gaidu paaudžu nomaiņu," klāstīja Thae.

Kimam tuvu stāvošie ir 60-80 gadus veci, tomēr pārmaiņas varētu notikt, kad šie lojālie kareivji atvaļināsies, prognozēja bijušais diplomāts.

"Kad visi pašreizējie ģenerāļi būs atvaļinājušies un pie varas nāks tie, kam tagad ir 30-60 gadu, nedomāju, ka viņiem joprojām būs tā pati Kima Čenuna ideoloģija. Esmu pārliecināts, ka viņi pamās ardievas Kimam Čenunan," viņš klāstīja, uzsverot, ka "tikai laiks var atrisināt problēmu".

Thae arī sacīja, ka neuzskata, ka pēc Kima neveiksmīgā Hanojas samita ar ASV prezidentu Donaldu Trampu kādai amatpersonai ir izpildīts nāvessods.

Viņš teica, ka dažas amatpersonas varbūt saņēma "revolucionāru mācību stundu", kas nozīmējot "viena vai trīs mēnešu darbu laukos un atgriešanos savā amatā".

"Domāju, ka tika piemēroti tāda veida ļoti maigi sodi, bet nevienam netika izpildīts nāvessods vai padzīšana, vai nošaušana Hanojas neveiksmes dēļ," sacīja Thae, norādot, ka samita neveiksmē daļēji vainojams pats Kims.

"Ja viņš pilnībā uzgrūstu atbildību citiem cilvēkiem, tas mazinātu viņa autoritāti un līderību, un Kims Čenuns to zina ļoti labi," paziņoja Thae.

Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo" pagājušajā mēnesī vēstīja, ka Ziemeļkoreja izpildījusi nāvessodu savam īpašajam sūtnim ASV pēc tam, kad neveiksmi cieta otrais samits starp Kimu un Trampu.

Laikraksts vēstīja, ka ģenerāli Kimu Jončolu nošāva par "augstākā līdera nodošanu", pievēršoties ASV. Viņš plānoja februārī Hanojā notikušo samitu un pavadīja Kimu viņa privātajā vilcienā.

Vēlāk gan vairāki citi mediji atspēkoja šo informāciju, vēstījot, ka ģenerālis ir dzīvs, bet atrodas apcietinājumā.

Ziemeļkorejas valsts mediji nav minējuši Kimu Jončolu kopš februārī notikušā samita Hanojā, kas pēkšņi noslēdzās bez vienošanās.

Pēc Thae dezertēšanas Ziemeļkoreja prasīja viņu izdot. Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūra - Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) - paziņoja, ka Thae ir "cilvēks atbira" un ir piesavinājies valsts līdzekļus, izvarojis nepilngadīgo un spiegojis Dienvidkorejas labā, par to saņemot naudu.

Thae zaudēja ilūzijas par Ziemeļkorejas režīmu, apbrīnoja Dienvidkorejas brīvo un demokrātisko sistēmu, kā arī bažījās par savas ģimenes nākotni, dezertēšanu tolaik pamatoja Dienvidkorejas Apvienošanas ministrija.

Tiek uzskatīts, ka Thae Ziemeļkorejas vēstniecībā strādājis desmit gadu, galvenokārt nodarbojoties ar kritikas par cilvēktiesību ievērošanu un citām valstij negatīvām publikācijām atspēkošanu.

Kims Ziemeļkoreju vada kopš 2011.gada decembra. Pirms tam valsti vadīja viņa tēvs un vectēvs Kims Irsens un Kims Čenirs.