Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā atbrīvo laikraksta "Novie Kolesa" redaktoru Rudņikovu

© AFP/Scanpix

Krievijas tiesa pirmdien atbrīvojusi laikraksta "Novie Kolesa" redaktoru un bijušo deputātu Igoru Rudņikovu, kurš bija aizturēts apsūdzībās par izspiešanu.

Rudņikovs, kurš ir "Novie Kolesa" dibinātājs un redaktors Kaļiņingradā, tika aizturēts 2017.gada novembrī un apsūdzēts par 50 000 ASV dolāru (44 385 eiro) izspiešanu no izmeklētāja.

Prokuratūra bija pieprasījusi piespriest viņam desmit gadu cietumsodu.

Rudņikova atbalstītāji uzskata, ka šīs apsūdzības ir safabricētas, lai sodītu viņu par darbu žurnālistikā.

Tiesa Sanktpēterburgā šodien samazināja Rudņikovam izvirzītās apsūdzības, notiesājot viņu par darbošanos bez likumīgas atļaujas. Tiesnesis piesprieda viņam sabiedriskos darbus un atbrīvoja no ieslodzījuma.

"Novie Kolesa" 2017.gada jūnijā rakstīja, ka Izmeklēšanas komitejas vadītājam Kaļiņingradas reģionā Viktoram Ledeņevam pretlikumīgi pieder luksusa lauku māja. Pēc vairākiem mēnešiem Rudņikovs tika smagi piekauts un aizturēts.

Žurnālista atbalstītāji un starptautiskās organizācijas nosodīja pret Rudņikovu ierosināto lietu. Organizācija "Reporters Without Borders" nodēvēja viņu par "politiski motivētas atriebības upuri".

Rudņikovs atbrīvots neilgi pēc žurnālista Ivana Golunova aizturēšanas un sekojošās atbrīvošanas.

36 gadus vecais Golunovs, kurš strādā Rīgā bāzētajā krievu tīmekļa medijā "Meduza", tika aizturēts 6.jūnijā Maskavā un viņam tika izvirzītas apsūdzības mēģinājumā tirgot narkotikas, par ko draud desmit līdz 20 gadu cietumsods. 8.jūnijā viņam tika noteikts pirmstiesas drošības līdzeklis mājas arests.

Izmeklētāji skaidroja, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāja, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Golunova lieta izpelnījās plašu uzmanību Krievijas sabiedrībā un žurnālistam tika pausts neierasti liels atbalsts no citu mediju darbinieku un tiesību aizstāvju puses. Tika sākta publiska kampaņa Golunova atbalstam un rīkotas demonstrācijas.

11.jūnijā krimināllieta pret Golunovu tika izbeigta un viņš tika atbrīvots no mājas aresta