Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Desmit dienu laikā Irānas urāna krājumi pārsniegs noteikto daudzumu

© REUTERS/Scanpix

Irāna no 27.jūnija pārsniegs pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna krājumiem, pirmdien paziņojusi Teherāna.

Irānas Atomenerģijas organizācijas preses pārstāvis paziņoja, ka šodien sākusies laika atskaite, līdz bagātinātā urāna rezerves pārsniegs 300 kilogramus, un prognozēja, ka šī robeža tiks pārsniegta nākamo desmit dienu laikā.

Taču viņš uzsvēra, ka to iespējams apturēt, ja citas valstis pildīs savas saistības, ko apņēmušās kodolvienošanās ietvaros.

Irānas prezidents Hasans Ruhani 8.maijā paziņoja, ka Irāna pārtrauks ievērot kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna un smagā ūdens krājumiem.

Prezidents norādīja, ka tas ir atbildes solis ASV vienpusējai aiziešanai no līguma iepriekšējā gadā.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās ir saasinājusies.

Vašingtona kritizē Irānas militāro klātbūtni reģionā, iekļāvusi Irānas Revolucionāro gvardi teroristu organizāciju sarakstā un vaino Irānu pagājušajā nedēļā notikušajos uzbrukumos tankkuģiem Omānas līcī. Teherāna šīs apsūdzības noliegusi.

Irāna ir draudējusi līdz 8.jūlijam vēl vairāk atkāpties no kodolvienošanās nosacījumiem, ja pārējās valstis, kas parakstījušas šo līgumu - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija un Krievija, - nepalīdzēs Irānai apiet ASV sankcijas, sevišķi naftas pārdošanā.

2015.gadā noslēgtās vienošanās ietvaros Irāna solīja ierobežot savu kodolprogrammu un ielaist valstī starptautiskos inspektorus, lai sekotu līdzi tās aktivitātēm, apmaiņā saņemot sankciju atvieglojumus.

Vienošanās paredz ierobežojumus urāna bagātināšanas centrifūgu skaitam un ierobežo urāna bagātināšanu līdz 3,67%, kas ir krietni zem kodolieroču ražošanai nepieciešamajiem 90%.

Vienošanās arī aicināja Irānu eksportēt bagātināto urānu un smago ūdeni, lai to rezerves nepārsniegtu normas, ko paredz kodolvienošanās. Taču ASV nesen noteiktie ierobežojumi Irānai padarījuši šādu eksportu gandrīz neiespējamu.