Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Ebolas vīruss no Kongo DR izplatījies uz Ugandu; miris piecgadīgs zēns

© AP/Scanpix

Ebolas vīruss no Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) izpleties uz kaimiņvalsti Ugandu, kur no šī vīrusa miris piecgadīgs zēns, trešdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Zēns miris naktī uz trešdienu. Viņš bija pirmais zināmais gadījums, kas liecina par ebolas vīrusa izplatīšanos pāri robežai.

Bez viņa Ugandā apstiprināti vēl divi inficēšanās gadījumi.

PVO norādīja, ka piecgadīgais zēns kopā ar māti ieradās Ugandā no Kongo DR.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana.

Kongo DR šis ir jau desmitais Ebolas vīrusa uzliesmojums pēdējo 40 gadu laikā un smagākais kopš uzliesmojuma Rietumāfrikā 2013.- 2016.gadā, kad dzīvību zaudēja vairāk nekā 11 300 cilvēku.

Šajā ebolas vīrusa uzliesmojumā Kongo DR inficējušies jau vairāk nekā 2000 cilvēku, no kuriem divas trešdaļas miruši, liecina Kongo DR Veselības ministrijas šomēnes publiskotie dati.

Ugandas Veselības ministrija atklāja, ka brīdī, kad piecgadīgais zēns tika nogādāts slimnīcā, viņš jau cieta no vemšanas, caurejas, muskuļa sāpēm, galvassāpēm un sāpēm vēderā. Zēns tika izolēts no pārējiem pacientiem.

Veselības ministra, PVO un Slimību kontroles un novēršanas centrs piektdien sāks vakcinēšanas kampaņu, paziņoja Ugandas valdība.