Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Indijai tuvojas spēcīga viesuļvētra

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/AFP/Scanpix

Pastiprinājusies viesuļvētra, kas tuvojas Indijas rietumu piekrastei, un gaidāms, ka ceturtdien tā sasniegs piekrasti ar vēja ātrumu līdz pat 47 metriem sekundē, paziņoja meteorologi.

Gudžarātas štata varasiestādes mēģina evakuēt nepilnus 300 000 piekrastē dzīvojošu cilvēku. Tiek prognozēts, ka vētra "Vayu", kas tagad klasificēta kā spēcīga viesuļvētra, sauszemi sasniegs šajā štatā.

"Daudzi piekrastē dzīvojošie nevēlas pārvietoties un atstāt savas mājas. Mūsu darbinieki mēģina viņus pārliecināt," sacīja vietējā amatpersona Adžajs Parāšs, paužot cerību, ka izdosies evakuāciju veikt laikus.

Līdz trešdienas pēcpusdienai uz drošāku vietu evakuēti 130 tūkstoši cilvēku, paziņoja Gudžarātas štata galvenais ministrs Vidžājs Rupāni.

Indijas Meteoroloģiskais dienests informēja, ka vēja ātrums, vētrai sasniedzot sauszemi, varētu būt 40-43 metri sekundē, bet brāzmās tas sasniegs pat 47 metrus sekundē, kas ir pielīdzināms pirmās vai otrās kategorijas viesuļvētrai.

Dienests arī prognozē, ka nākamo divu dienu laikā viļņu augstums sasniegs 3,5-5,3 metrus, tādēļ zvejniekiem aizliegts doties jūrā.

Piekrastes rajonos, kur gaidāma vētra, izvietotas 36 Nacionālo katastrofu seku novēršanas spēku vienības.

Viesuļvētras ceļā ir Vervala, kas ir nozīmīgs Indijas zivrūpniecības mezgls, no kura produkcija tiek eksportēta uz Japānu, Dienvidaustrumāziju, Eiropu, Persijas līča valstīm un ASV.

Gudžarātas štatā atrodas arī divas lielas ostas - Dēndadžāla un Adani Kači līcī -, kā arī pasaulē lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Džāmnagarā.

Šajā Indijas štatā vētras ir salīdzinoši retas. Postošākā bija 1998.gadā, kad vairāk nekā 4000 cilvēku gāja bojā, liecina oficiālie dati.

"Vayu", kas nozīmē gaiss, ir otrā viesuļvētra, kas šogad skars Indiju.

Maijā viesuļvētra "Fani" ar vēja ātrumu līdz 56 metriem sekundē prasīja 80 cilvēku dzīvības Indijas austrumos un Bangladešā.

Tomēr varasiestādes izpelnījās uzslavas par vairāk nekā miljona cilvēku evakuāciju, kas ļāva novērst lielāku upuru skaitu.

Gaidāms, ka jaunākās viesuļvētras dēļ Indijā ikgadējais lietus periods būs mazāk izteikts, kas negatīvi ietekmēs valsti, kur nepilnu pusi teritorijas skāris sausums un daudzviet valda neierasts karstums.