Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Par žurnālista Golunova atbrīvošanu pats personīgi lēmis Putins

© EPA/Scanpix

Lēmumu par krimināllietas pret "Meduza" žurnālistu Ivanu Golunovu izbeigšanu personīgi pieņēma Krievijas prezidents Vladimirs Putins, izdevumam "The Bell" sacījis Krievijas opozīcijas laikraksta "Novaja gazeta" redaktoru padomes vadītājs Dmitrijs Muratovs, kurš piedalījies sarunās ar lietā iesaistītajiem ierēdņiem.

"Valsts politiskā vadība pieņēma pareizu lēmumu, izvērtējot, ka specdienesti, es pieļauju, ļaunprātīgi izmantoja uzticību, mēģināja gan vadībai Maskavā, gan valsts vadībai radīt tiem izdevīgu viedokli," klāstīja Muratovs.

Kā viņš apgalvoja, Putins par Golunova lietu izlēmis pirmdien pēc tikšanās ar tiesībsardzi Tatjanu Moskaļkovu, kura viņam detalizēti izklāstījusi situāciju. Pēc tikšanās ar prezidentu Moskaļkova sacīja, ka krimināllietās par narkotiku glabāšanu un apriti safabricēti varētu būt desmitiem tūkstoši spriedumu.

Muratovs skaidroja, ka par Golunova atbrīvošanu paziņots otrdien, jo vajadzējis sagaidīt DNS ekspertīžu rezultātus. Tie apliecināja, ka viņa DNS pēdu nav uz priekšmetiem, kas it kā izņemti viņa dzīvoklī. "Atlika tikai viens - ļaut Golunovam atgriezties savā profesijā un pateikties žurnālistiem un sabiedrībai, kas parādīja būtisku solidaritātes paraugstundu," piebilda "Novaja gazeta" redakcijas pārstāvis.

Golunovam tiesa Maskavā sestdien noteica mājas arestu, bet Muratovs pieļāva, ka tas tika saskaņots ar sarunām Maskavas mērijā. Viņš stāstīja, ka kopā ar "Eho Moskvi" galveno redaktoru Alekseju Venediktovu tikās ar Maskavas mērijas aparāta vadītāju Natāliju Serguņinu, vicemēru Aleksandru Gorbenko un Iekšlietu ministrijas Maskavas Galvenās pārvaldes vadītāju ģenerāli Oļegu Baranovu.

"Mēs ilgi uzdevām jautājumus, un pēc tam pusēm kļuva skaidrs, ka argumenti apsūdzībai ir biedējoši nestabili," stāstīja Muratovs. "Turpat mērijā mēs sākām dialogu, radās ideja, ka Vaņu vajag atlaist vismaz mājas arestā," klāstīja opozīcijas laikraksta dibinātājs un piebilda, ka nonākšana izmeklēšanas izolatorā Golunovam būtu bīstama, jo viņam varētu piekļūt krimināllietas pasūtītāji.

Muratovs pauda uzskatu, ka Golunova atbrīvošanā liela nozīme bija žurnālistu atklātajai vēstulei un tūkstošiem cilvēku gatavībai trešdien doties gājienā. Viņš gan neatbildēja, vai sarunās mērijā tās pārstāvji pauda vēlmi par gājiena atcelšanu.

Pēc tam, kad kļuva zināms par Golunova lietas izbeigšanu, "Meduza", "The Bell", Muratovs un advokāts Sergejs Badamšins kopīgā paziņojumā piedāvāja atcelt protesta akciju.

"Meduza" ģenerāldirektore Gaļina Timčenko uzsvēra, ka nav sazinājusies ar Maskavas mērijas pārstāvjiem, bet runājusi tikai ar Badamšinu, kurš ieteicis padomāt par Golunova drošību un veselību tuvāko dienu laikā.

Jau vēstīts, ka Golunovs otrdien atbrīvots pēc tam, kad tika pieņemts lēmums izbeigt krimināllietu pret viņu.

Krievijas iekšlietu ministrs Vladimirs Kolokoļcevs otrdien paziņoja, ka pieņemts lēmums 36 gadus veco Golunovu atbrīvot no atbildības un izbeigt krimināllietu pret viņu. Šāds lēmums pieņemts, jo nav pierādījumu viņa vainai.

Golunovs, kurš strādā Rīgā bāzētajā krievu tīmekļa medijā "Meduza", tika aizturēts pagājušajā ceturtdienā Maskavā un viņam tika izvirzītas apsūdzības mēģinājumā tirgot narkotikas, par ko draud 10 līdz 20 gadu cietumsods, un sestdien viņam noteikts pirmstiesas drošības līdzeklis mājas arests.

Izmeklētāji skaidroja, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Kolokoļcevs otrdien arī pavēstīja, ka no amata atstādināti tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas nodarbojās ar Golunova lietu. Pret policistiem, kas aizturēja žurnālistu, uzsākta pārbaude.