Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Vairums interneta lietotāju atzīst, ka noticējuši viltus ziņām

© F64

86% interneta lietotāju atzinuši, ka viņi noticējuši viltus ziņām, no kurām vairums tiek izplatīts sociālajā tīklā "Facebook", liecina globālas aptaujas rezultāti.

Kā norādījuši respondenti, viņi vēlas, lai valdības un sociālo mediju kompānijas apkaro šīs aktivitātes, kas veicina pieaugošu neuzticēšanos internetam, kā arī negatīvi ietekmē ekonomiku un politisko diskursu.

Visvairāk par viltus ziņu izplatīšanu tiek vainotas ASV, kam seko Krievija un Ķīna, liecina ikgadējā aptauja, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos", izvaicājot vairāk nekā 25 000 interneta lietotāju 25 valstīs.

Viltus ziņas visvairāk tiek izplatītas "Facebook", bet parādās arī "YouTube", blogos un tviterī, liecina aptaujas rezultāti.

Rezultāti arī parādīja, ka visnaivākie attiecībā uz viltus ziņām ir Ēģiptes iedzīvotāji, bet visskeptiskākie - Pakistānas iedzīvotāji.

Tāpat rezultāti atklāja plašu neuzticību sociālo mediju kompānijām un pieaugošas bažas par privātumu internetā un neobjektivitāti, kas ietverta interneta kompāniju izmantotajos algoritmos.

"Šī gada globālās attieksmes pētījums ne tikai izgaismo interneta trauslumu, bet arī interneta lietotāju pieaugošo diskomfortu attiecībā uz sociālajiem medijiem un varu, kas šīm korporācijām ir pār viņu ikdienas dzīvēm," pavēstīja aptauju pasūtījušās domnīcas Starptautiskais pārvaldības inovāciju centrs pārstāvis Fens Oslers Hampsons.

Aptauja tika veikta laikā no 2018.gada 21.decembrim līdz šīs gada 10.februārim.