Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Oficiālie Kazahstānas vēlēšanu rezultāti: uzvarējis patreizējais prezidents Tokajevs

© AP/Scanpix

Kazahstānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Kasims Žomarts Tokajevs,  liecina Centrālās vēlēšanu komisijas pirmdien publiskotie rezultāti.

Pēc CVK sniegtās informācijas, valdošās partijas "Nur Otan" izvirzītais Tokajevs ieguvis 70,75% balsu, bet otrajā vietā ir Sociālekonomisko un sabiedriski politisko iniciatīvu centra prezidents Amiržans Kosanovs ar 16,2% balsu.

Tālāk seko parlamenta apakšpalātas Mažlisa deputāte no pseidoopozīcijas partijas "Ak žol" Danija Jespajeva ar 5,2% balsu, Nacionālā lauksaimniecības zinātnes un izglītības centra priekšsēdētājs Toleutajs Rahimbekovs ar 3,2% balsu, Rietumkazahstānas apgabala arodbiedrību apvienības priekšsēdētājs Amangeldi Taspihovs ar 2,7% balsu, Komunistiskās tautas partijas centrālās komitejas sekretārs Žambils Ahmetbekovs ar 1,82% balsu un Nacionālo zirgu sporta veidu federācijas viceprezidents Sadibeks Tugels ar 0,92% balsu.

Vēlēšanās piedalīušies 77,4% balsstiesīgo pilsoņu, liecina CVK sniegtie dati.

Kazahstānas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka vēlēšanu dienā policija galvaspilsētā Nursultanā un valsts lielākajā pilsētā Almati aizturējusi aptuveni 500 opozīcijas protestētāju.

Pēc Rietumvalstu novērotāju vērtējuma, Kazahstānā vēl nav bijušas vēlēšanas, kas uzskatāmas par brīvām un godīgām.

Tokajevs par prezidentu kļuva martā, kad no amata atkāpās pirmais un ilggadējais valsts vadītājs Nursultans Nazarbajevs, un tiek uzskatīts par Nazarbajeva izraudzītu pēcteci. Lai leģitimizētu Tokajeva atrašanos prezidenta amatā, tika rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Nazarbajevs, kurš 1989.gadā kļuva par Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, bija prezidents visus neatkarības gadus, līdz šogad 20.martā negaidīti atkāpās no amata un par prezidentu kļuva Tokajevs, kurš līdz tam bija parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs. Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Tomēr galvenais noteicējs valstī joprojām ir 78 gadus vecais Nazarbajevs, kurš palicis Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos. 2010.gadā parlaments viņam piešķīra titulu "nācijas līderis". Tokajevs ir atzinis, ka svarīgākajos jautājumos konsultējas ar Nazarbajevu.