Latvijas eksperti civilā drošības sektora reformām veltītā misijā Ukrainā paliks ilgāk

© Reuters/Scanpix

Eiropas Ārējās darbības dienests (EĀDD) lūdzis pagarināt divu Latvijas civilo ekspertu dalību Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informācija valdībai.

Civilās ekspertes Ilvijas Bruģes dalības laiku misijā lūgts pagarināt līdz 2020.gada 14.decembrim, bet Roberta Fedosejeva - līdz tā paša gada 8.septembrim.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainai civilā drošības sektora reformu jomā, 2014.gadā ES Ārlietu padome nolēma izveidot starptautisko misiju. Misijas mandāts ir pagarināts līdz 2021.gada 31.maijam.

Tā sniedz stratēģiskos padomus Ukrainas varas iestādēm gan centrālā, gan reģionālā līmenī civilā drošības sektora reformu stratēģiju izstrādāšanā un ar to saistīto reformu īstenošanā. Tāpat misija sniedz padomus Ukrainas drošības dienestu reorganizācijai un restrukturizācijai, īpaši koncentrējoties uz Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām, kā arī atbalsta Ukrainas civilo drošības iestāžu modernizāciju un visaptverošas pretkorupcijas stratēģijas izstrādi.

Misijā kopumā plānoti 165 starptautiskie eksperti, bet šobrīd tajā strādā 143 eksperti no 24 ES dalībvalstīm un vienas partnervalsts.

Tajā piedalās arī trīs civilie eksperti no Latvijas un plānots, ka jūnijā tiem pievienosies vēl divi.

Valdība rīkojuma projektu par ekspertu dalības pagarināšanu misijā izskatīs 11.jūnija sēdē.

Svarīgākais